Archief

In deze tijd van de coronacrisis voorzien wij u op onze website van extra informatie.
Om de voorpagina niet te lang te laten en om niet meer actuele verwijzingen een plek te geven, vindt u onderstaand ons archief.

 

 

update 23-12-20

 

Andere online vieringen op kerstavond
Ook vanuit andere plekken worden online vieringen aangeboden.
* In de Dominicuskerk Amsterdam start de viering om 20.00 uur, maar al vanaf 19.40 uur worden er kerstliederen gezongen. In de viering is een kerstspel door kinderen opgenomen.
U kunt de viering volgen via deze link.
* De PKN-gemeente in de Grote Kerk in Schiedam houdt haar kinderkerstviering on line vanaf 19.00 uur. De kerstviering voor "grote mensen" volgt om 22.00 uur.
U kunt deze vieringen volgen via deze link.
* In de HH. Laurentius & Elisabeth Kathedraal te Rotterdam wordt de kerstnachtmis op donderdag 24 december om 22.00 uur gevierd. Bisschop Van den Hende is hoofdcelebrant.
U kunt de viering volgen via deze link
.
* Het Huis van Dominicus in Utrecht viert op kerstavond om 22.00 uur haar nachtmis. Deze is te volgen via een livestream: klik hier.

 

update 23-12-20

 

Eucharistieviering kerstavond parochie De Goede Herder
Ook op kerstavond wordt door parochie De Goede Herder een eucharistieviering verzorgd. De eucharistieviering is opgenomen in de Singelkerk. Voorganger is pastor Henri Egging.
De viering staat vanaf 21.30 uur on line en is hier te vinden.
U vindt hier de orde van dienst.

 

update 23-12-20

 

Viering Woord en Gebed kerstavond parochie De Goede Herder
De Bisschoppen van de Nederlandse Kerkprovincie hebben besloten de vieringen op kerstavond en -nacht geen doorgang te laten vinden.
In plaats daarvan verzorgt het gehele pastoraal team - pastoor Charles Duynstee, pastor Henri Egging, pater Avin Kunnekkadan SVD en pater Melvin Tharsis SVD - een online-viering van Woord en Gebed vanuit de Singelkerk.
Deze viering is op kerstavond vanaf 19.30 uur hier te vinden.
U vindt hier de orde van dienst.

 

update 23-12-20

 

Nederlandse Bisschoppen roepen op: "Vier kerstmis!"
De vieringen van kerstnacht vinden dit jaar alleen achter gesloten deuren plaats. In de videoboodschap op de website www.bisdomrotterdam.nl lezen de bisschoppen het evangelie van de nachtmis voor om iedereen te bemoedigen en aan te sporen Kerstmis niet over te slaan.
Klik voor de boodschap hier.

 

update 20-12-20

 

Kerstwens
Wat hadden we elkaar graag getroffen tijdens de Vesperviering van vrijdagmiddag 18 december! Door de afgekondigde strenge lockdown hebben we moeten besluiten deze geen doorgang te laten vinden.
Daardoor hebben we elkaar ook niet onze kerstwensen kunnen overbrengen.
Daarom maar via de website. We haken daarbij aan bij het evangelie van Lucas, het evangelie van deze 4e Zondag van de Advent. De engel brengt daarbij de boodschap aan Maria dat zij moeder zal worden van de lang verwachte Verlosser.

Kijk hier voor onze kerstwens.


update 20-12-20

 

Thuisviering vierde zondag van de Advent
De Dominicaans gemeenschap maakt in deze periode voor elke Adventszondag een thuisviering. De viering voor de vierde Adventszondag (20 december) vindt u hier.
Mooi om nog even naar te kijken, te lezen en te beluisteren.

 

update 16-12-20

 

O kom o kom Immanuel
Een van de meest gewaardeerde liederen in de Advent is "O kom, o kom, Immanuel". De tekst is gebaseerd op de 7 O-antifonen (antifonen in de laatste Adventsweek, zo genoemd omdat ze alle zeven beginnen met de aanroep "O").
De tekst in het Engels is al halverwege de 19e eeuw terug te vinden, in het latijn zijn delen van de tekst er al in de 12e eeuw. Via het Liedboek der Kerken is de Nederlandse vertaling ook in de RK-kerk terecht gekomen.

Op YouTube vond ik een mooie, interkerkelijke versie van het lied, speciaal voor de Adventtijd 2020 opgenomen. Kijk voor deze versie hier.


update 16-12-20

 

Vesperviering vrijdag 18 december gaat niet door - 2
Onderstaand kunt u lezen dat de Vesperviering van vrijdagmiddag 18 december geen doorgang vindt.
De viering is wel voorbereid. Op deze pagina vindt u het volgende: links naar de orde van dienst, de evangelielezing en drie van de vijf gebruikte liederen.
Van harte aanbevolen!

De volgende Vesperviering wordt gehouden op vrijdag 29 januari 2021. Deze gaat zonder tegenbericht onder meer via deze website gewoon door.
Kijkt u vooraf even op de website of we elkaar al vanaf 16.00 uur kunnen ontmoeten in de huiskamer van de pastorie, of dat we elkaar vanaf 16.30 uur kunnen ontmoeten in de kerk (via de zij-ingang).

 

update 14-12-20

 

Vesperviering vrijdag 18 december gaat niet door
Maandagavond heeft minister-president Rutte in zijn toespraak de algehele lock down aangekondigd. Gezien deze algehele lock down hebben we besloten de Vesperviering van vrijdagmiddag 18 december af te gelasten. Er is die middag dus geen Vesperviering.
De eerst volgende Vesperviering in deze serie vieringen is vrijdagmiddag 29 januari 2021.

 

update 11-12-20

 

Vesperviering
Vrijdag 18 december
is in de serie van deze vieringen de volgende Vesperviering.
Ook nu weer is de kerk om 16.30 uur open (zijdeur van de kerk, naast bij de pastorie). Het eerste half uur kunt u elkaar in de kerk ontmoeten. Klokke 5 uur beginnen we met de Vesperviering. Ook nu staat de viering in het thema Advent.

Verdere informatie, ook over de Vespervieringen welke inmiddels geweest zijn, vindt u hier.

 

update 11-12-20

Derde zondag van de Advent: zondag "Gaudete"
Zondag 13 december is de derde zondag van de Advent, zondag "Gaudete" (Verheugt U).
In de Advent zet parochie De Goede Herder voor elke zondag op haar YouTube-kanaal een eucharistieviering klaar. Zo ook deze zondag. De viering komt vanuit de St. Jacobuskerk. Voorgegaan wordt door pater Avin Kunnekkadan SVD.
U vindt de viering zondag 13 december vanaf 10.00 uur hier.
U vindt de orde van dienst van de viering hier.

 

update 25-11-20

 

Maandelijkse Vesperviering
Aanstaande vrijdagmiddag, vrijdagmiddag 27 november, er in de basiliek voor de derde keer een Vesperviering op de vrijdagmiddag. Iedereen is welkom. De inhoud blikt vooruit op de tijd van Advent, die zondag 29 november begint: de voorbereiding Kerstmis.
De Vesperviering vindt plaats in de buurt van het Jozefaltaar. We zitten zoveel mogelijk op stoelen, die op gepaste afstand van elkaar staan opgesteld. Cantor en pianist Wim van der Steen zal zingen. Ook zullen er liederen te beluisteren zijn via de muziekinstallatie. De vesper zal ruim een half uur duren. Aanvang 17.00 uur.
Helaas is het ook dit keer nog niet verantwoord om tevoren elkaar in de pastorie te ontmoeten bij een kopje koffie of thee. Maar het is wel mogelijk elkaar in de grote kerkruimte een klein half uurtje te spreken. De kerk is daarom al om half 5 open, via de zijdeur rechts . U kunt dan ook een intentie opgeven voor de vesperviering.
De Vesper-met-ontmoeting is een initiatief van een aantal parochianen en valt onder de verantwoordelijkheid van de pastoraatsgroep Schiedam.
U bent van harte welkom!!

 

update 25-11-20

Hoe raakt deze tijd de zielen van mensen?
Hoe raakt deze tijd de zielen van mensen? Leden van de predikorde zoeken naar woorden. Lekendominicaan Joke Schakenraad herleest een gedicht van Emily Dickinson. 'Kluizenaar zijn we nu allemaal, min of meer.'
Kijk hier op de website www.dominicanen.nl.

 

update 18-11-20

 

Niet omdat het moet, maar omdat het kan.
"Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Het is de reclameslogan van een bekend telecombedrijf, maar naar mijn idee ook het motto van de hedendaagse levensstijl in de samenleving, naast die andere populaire slogan Yolo: You Only Live Once.' "
Zo begint het radiominiatuur van lekendominicaan en pastor Roy Clermons voor Zin in Weekend (Radio 5).
U vindt dit radiominiatuur op www.dominicanen.nl: klik hier voor het radiominiatuur.


update 17-11-20

Overlijden Riet Malais
Al zeer geruime tijd was onze parochiaan Riet Malais, voluit Maria Johanna Malais-van Houten, geboren 02-12-1938, ziek. Ondanks dat kwam ze toch nog regelmatig naar onze vieringen, vaak samen met haar zoon Paul-Jan. De laatste weken van haar leven heeft ze doorgebracht in hospice Lansingerland in Bergschenhoek. Daar is zij zondag jongst leden, 8 november, overleden.
Van Riet wordt aanstaande zaterdag, 14 november, afscheid genomen in een besloten plechtigheid in de aula van De Beukenhof. Daarin zal voorgaan pastor Lidwien Meijer.
We condoleren de familie bij dit overlijden. Dat Riet opgenomen mag worden in de heerlijkheid van de Eeuwige.

Klik hier voor de rouwannonce.

Riet Malais (in het midden) bij de seizoensopening op 11 september 2016

 

update 11-11-20

Tijd van zorgen en verdriet
Hoe raakt deze tijd de zielen van mensen? Leden van de predikorde zoeken naar woorden. Op www.dominicanen.nl staat dat dominicaan Augustinus Aerssens te rade gaat bij zijn middeleeuwse medebroeder Thomas van Aquino, die vijf remedies biedt tegen verdriet.
Kijk hier verder.

 

update 06-11-20

Dankjewel aan de vrijwilligers
In de voormalige parochie en (later) deelgemeenschap Sint Jan de Doper-Visitatie is tot het laatst toe een groot aantal vrijwilligers actief geweest.
Bedoeling van de kernvrijwilligers, daartoe in staat gesteld door het parochiebestuur, was om met een aantal vrijwilligers een high tea te gaan gebruiken.
Door de sluiting van de horeca gezien de coronapandemie echter, kon dit idee geen doorgang vinden. Daarom is besloten om alle vrijwilligers een boekje te geven: "Van Allerheiligen tot Kerstmis - Bidden in tijden van afstand en verwachting". Waar in een huisgezin en tweede vrijwilliger was, is aan deze tweede vrijwilliger een doosje bonbons van de Bonte Koe gegeven.
Zaterdag 31 oktober, net vóór Allerheiligen, zijn deze attenties bezorgd, samen met de bedenk- en afscheidsbrief van de kernvrijwilligers aan al onze vrijwilligers.

Met dit kleine, laatste gebaar zeggen de kernvrijwilligers maar ook het parochiebestuur "van harte dank voor de geweldige inzet" aan alle vrijwilligers van de voormalige deelgemeenschap Sint Jan de Doper-Visitatie.

Kijk hier voor de begeleidende brief.

 

update 04-11-20

 

Vesperviering 30 oktober
Vrijdag 30 oktober is voor de tweede keer een Vesperviering in de Basiliek gehouden; dit als georganiseerd onder verantwoordelijkheid van de pastoraatsgroep de Goede Herder Schiedam in de serie Vespervieringen op vrijdagmiddag.
In deze viering zijn ook de stola's (zie bericht hier onder) overhandigd aan pater Louis Klinkenberg o.p., oud-pastor en oud-pastoor van de Sint Jan de Doperkerk aan de Mgr. Nolenslaan.
Kijk hier voor verdere informatie over de gehouden Vesperviering.

 

update 29-10-20

 

Ambokleden en stola's
Bij het 25-jarig bestaan van de kerk van de Sint Jan de Doperparochie aan de Mgr. Nolenslaan heeft de parochiegemeenschap enkele cadeau's gegeven. Een van die cadeau's waren stola's en ambokleden in de gebruikelijke liturgische kleuren. We hebben deze ambokleden en stola's tot op het laatst gebruikt.

Inmiddels hebben deze ook een goed thuis gevonden. Wilt u weten waar, kijk dan hier.

 

update 27-10-20

 

Allerzielen
Op Allerzielen herdenken we de overledenen van het afgelopen jaar; we zien om naar de onzen.
Ook in de Vesperviering van vrijdagmiddag 30 oktober aanstaande (kijk hier) besteden we aandacht aan wie u en ons ontvallen is. U kunt ook intenties aangeven waar we samen voor bidden.
Bent u geïnteresseerd in de dominicaanse gemeenschap, dan vindt u hier de namen en gezichten van overledenen uit de dominicaanse familie in Nederland (op www.dominicanen.nl).

update 27-10-20

 

"Wil je weten wie God is? Kijk dan met liefde!"
Weer een radiominiatuur: dit keer heeft Karin Bornheim o.p. het programma "Zin in weekeinde" hiermee afgesloten.
Kijk voor het radiominiatuur hier, en u wordt doorverwezen naar de website www.dominicanen.nl.

update 20-10-20

 

"Ik geloof niet dat de meeste mensen deugen"
Elke zaterdag besluit iemand uit de dominicaanse familie met een radiominiatuur de uitzending van "Zin in weekend" (Radio 5, rond 18.55 uur).
Deze radiominiatuur is van lekendominicaan Karin Bornhijm o.p.: ""De meeste mensen deugen", luidt een populaire boektitel. Ik geloof niet dat de meeste mensen deugen."
Als altijd verrasend; luister maar (klik hier).

 

update 13-10-20

 

Wees niet bang en bedenk je persoonlijke feestjes
We gaan naar een 2e golf in de coronapandemie. Bij veel mensen slaat de angst weer toe.
Onder de titel "Wees niet bang en bedenk je persoonlijke feestjes" is dominicanes en schrijfster Holkje van der Veer aan het woord gekomen in het dagblad Trouw. Dat in de reeks waarin meer en minder bekende Nederlanders in Trouw vertelen over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin.
U kunt het artikel via de website van de dominicanen lezen: klik hier.

 

update 29-10-20

 

Vesperviering 30 oktober
In het persmoment van jongst leden dinsdagavond hebben minister-president Rutte en minister De Jonge de maatregelen rond het coronavirus niet verscherpt .
Voor ons betekent dat, dat de Vesperviering van morgenmiddag doorgang kan vinden. U bent van harte welkom, tot een maximum van 30 parochianen, exclusief de bedienaren.
Om half vijf 's middags gaat de zijdeur van de kerk (bij de oprit, naast de pastorie) open. Er is dan tijd om elkaar te ontmoeten in de kerk - weliswaar zonder thee of koffie, maar toch. U kunt dan ook uw intentie voor bij de voorbeden opgeven. Bij binnenkomst wordt uw naam en uw telefoonnummer gevraagd en is er gelegenheid de handen te ontsmetten.
Om vijf uur (17.00 uur) beginnen we met het aansteken van de kaars.
De Vesperviering staat in het teken van Allerheiligen en Allerzielen.
Kijk ook hier.

 

update 20-10-20

 

Vesperviering vrijdagmiddag 30 oktober
Op vrijdag 30 oktober is er in de basiliek voor de tweede keer een Vesperviering. Iedereen is welkom. De inhoud sluit aan bij de vieringen van Allerheiligen en Allerzielen.
De Vesper vindt plaats in de buurt van het Jozefaltaar. We zitten zoveel mogelijk op stoelen, die op gepaste afstand van elkaar staan opgesteld. Cantor en pianist Wim van der Steen zal zingen. Ook zal er een psalm te beluisteren zijn via de muziekinstallatie.
De vesper duurt ruim een half uur duren.
Aanvang 17.00 uur.

Helaas is het dit keer niet verantwoord om tevoren koffie en thee te drinken in de pastorie. Maar het is wel mogelijk elkaar in de grote kerkruimte een klein half uurtje te spreken. De kerk is daarom al om half 5 open, via de zijdeur rechts.
U kunt dan ook een intentie opgeven voor de vesperviering.

De Vesper-met-ontmoeting is een initiatief van een aantal parochianen en valt onder de verantwoordelijkheid van de pastoraatsgroep Schiedam.

Van harte welkom!

 

update 15-10-20

 

Vesperviering en coronamaatregelen
Ook bij de nieuw afgekondigde maatregelen rond de coronapandemie gaat de ontmoeting en de vesperviering van vrijdag 30 oktober gewoon door.
Bij de eerste vesperviering zijn, buiten de organisatoren, een kleine 25 parochianen aanwezig geweest. Ook voor de komende vesperviering verwachten wij niet meer dan 30 parochianen. Dit valt binnen het vastgestelde maximum van de 30 kerkgangers per viering.
Mocht op enig moment anders besloten worden, dan laten we u dit onder meer via deze website weten.
Tot die tijd geldt: van harte welkom.

 

update 12-10-20

 

Tussenbeide
Omdat het diocesane nieuws tegenwoordig vooral online wordt gebracht, met meer dan duizend abonnees op de digitale nieuwsbrief van het bisdom, is de bisdomkrant Tussenbeide vernieuwd. Het eerste nieuwe nummer ligt dit weekend in de parochies in het bisdom.
De nieuwe Tussenbeide heeft meer ruimte voor achtergrondverhalen, interviews, inspirerende citaten en mooie beelden. Het goede van Tussenbeide is behouden in de vernieuwing. Het blad wordt nog steeds gedrukt op krantenpapier, maar heeft nu een vormgeving als die van een weekendbijlage.

U kunt Tussenbeide ook online lezen. Kijk hier voor de vernieuwde uitgave van Tussenbeide.

 

update 05-10-20

 

Vespervieringen
Op 25 september jl. is onder verantwoordelijkheid van de pastoraatsgroep Geloofsgemeenschap De Goede Herder Schiedam de eerste vesperviering gehouden in de Liduinabasiliek.
Kijk voor een kort verslag hiervan hier.

De volgende Vesperviering is op vrijdag 30 oktober aanstaande;
16.00 uur ontmoeting en 17.00 uur Vesperviering.
Van harte welkom in de Liudinabasiliek!!

 

update 05-10-20

 

Overlijden Marianne Verbakel
In Rotterdam overleed op 22 september Marianne Verbakel, pastor, zenleraar en samen met Pater Leo de Jong z.g. oprichter van het Leerhuis Spiritualiteit.
Marianne is, samen met haar man, regelmatig aanwezig geweest bij vieringen in onze voormalige deelgemeenschap waarin pater leo de Jong o.p. voor ging.
Voor verdere informatie: kijk hier (website dominicanen Nederland).

 

update 19-09-20

 

Start maandelijkse Vesperviering
Onze Kerk kent vele vormen van samenkomen als gelovige gemeenschap. Een ervan in de Vesper. Bij het vallen van de avond worden psalmen gezongen of samen gebeden, er is een lezing uit de Heilige Schrift en er zijn voorbeden.

Vanaf september zal in de Liduinabasiliek maandelijks een Vesperviering zijn. Op de vierde vrijdag van de maand is iedereen welkom in de buurt van het Jozefaltaar. Daar staat de vleugel en daar nemen we plaats, zoveel mogelijk op stoelen, die op gepaste afstand van elkaar staan opgesteld. Cantor en pianist Wim van der Steen zal zingen. Ook zal er koorzang te beluisteren zijn via de muziekinstallatie. Helaas mogen we (nog) niet meezingen. De viering zal ruim een half uur duren. De eerste Vesperviering is op vrijdag 25 september. Aanvang 17.00 uur.

Voorafgaand aan de Vesper is er de mogelijkheid elkaar te ontmoeten, om 16.00 uur in de pastorie. Er is koffie en thee met wat lekkers. U kunt dan via de pastorie binnen komen.

Wie alleen wil deelnemen aan de Vesper: u kunt de kerk binnenkomen via de zijdeur rechts, dan komt u in de buurt van het Sint-Jozefaltaar uit. Het is fijn als u ruim op tijd aanwezig bent.

De Vesper-met-ontmoeting is een initiatief van een aantal parochianen en valt onder de verantwoordelijkheid van de pastoraatsgroep Schiedam.

Van harte welkom!

 

update 19-09-20

 

Viering - parochie De Goede Herder
Parochie De Goede Herder neemt ook voor deze zondag, zondag 20 september, de 25e zondag door het jaar, een eucharistieviering op. De besloten viering wordt gehouden in de Lucaskerk te Vlaardingen. Voor gaat pastor Melvin Tharsis SVD.
De viering is zondag 20 september vanaf 10.00 uur te bekijken.
U vindt hier de link naar YouTube waar u de viering kunt vinden.
U kunt hier de orde van dienst vinden (in pdf).

 

update 05-09-20

 

Vieringen zondag 6 september 2020
Zondag 6 september is het de 23e zondag door het jaar. Op deze website attenderen we u op 3 vieringen; 1 "live", 2 die on line te volgen zijn.
* Om 10.00 uur is in de Singelkerk de startviering van de deelgemeenschap "Schiedam". Onder meer worden in deze viering het kruis en de ciborie aangedragen die vorige week tekens waren in de onttrekkingsceremonie van onze deelgemeenschap.
* Op het YouTube-kanaal van parochie De Goede Herder is vanaf 10.00 uur een viering beschikbaar waarin voorgaat pastoor Charles Duynstee.
U vindt hier de link naar YouTube waar u de viering kunt vinden.
U kunt hier de orde van dienst vinden (in pdf).
* In Zwolle wordt om 10.00 uur een dominicaanse viering gehouden. Voorganger is Jan Groot.
U vindt hier de link naar het kanaal waarop de viering uitgezonden wordt.
U vindt hier de orde van dienst.

 

update 28-08-20

 

Viering - parochie De Goede Herder
Parochie De Goede Herder neemt ook voor deze zondag, zondag 30 augustus, de 22e zondag door het jaar, een eucharistieviering op. De besloten viering wordt gehouden in de Petrus en Pauluskerk te Maassluis. Voor gaat pastoor Charles Duynstee.
De viering is zondag 30 augustus vanaf 10.00 uur te bekijken.
U vindt hier de link naar YouTube waar u de viering kunt vinden.
U kunt hier de orde van dienst vinden (in pdf).

 

update 22-08-20

 

Viering domicanen Zwolle - Hoogfeest van Dominicus
Ook in de dominicanenkerk in Zwolle wordt op zondag 23 augustus een viering gehouden die via kerktv wordt uitgezonden. Deze zondag, de 21e zondag van Pasen, wordt ook aandacht gegeven aan de opening van het pastorale jaar in de dominicanenkerk in Zwolle.
Hans Schoorlemmer, Corinne van Nistelrooij & Jozef Essing o.p. gaan voor.
U kunt de viering volgen via dit kanaal.
U vindt hier de orde van dienst.

 

update 22-08-20

 

Viering - parochie De Goede Herder
Parochie De Goede Herder neemt ook voor deze zondag, zondag 23 augustus, de 21e zondag door het jaar, een eucharistieviering op. De besloten viering wordt gehouden in de Petrus en Pauluskerk te Maassluis. Voor gaat pater Avin Kunnekkadan SVD.
De viering is zondag 23 augustus vanaf 10.00 uur te bekijken.
U vindt hier de link naar YouTube waar u de viering kunt vinden.
U kunt hier de orde van dienst vinden (in pdf).

 

update 15-08-20

Ton Durenkamp
Donderdag bereikte ons het bericht dat de coördinator beheercommisie van onze deelgemeenschap, Ton Durenkamp, getroffen is door een herseninfarct. Ton is vooralsnog opgenomen in het ziekenhuis en zal de komende weken, mogelijk maanden, moeten revalideren. Wij wensen Ton en zijn familie alle sterkte, goede moed en beterschap bij dit proces.

 

update 15-08-20

Viering - parochie De Goede Herder
Parochie De Goede Herder neemt ook voor deze zondag, zondag 16 augustus, de 20e zondag door het jaar, een eucharistieviering op. De besloten viering wordt gehouden in de Petrus en Pauluskerk te Maassluis. Voor gaat pastoor Charles Duynstee.
De viering is zondag 16 augustus vanaf 10.00 uur te bekijken.
U vindt hier de link naar YouTube waar u de viering kunt vinden.
U kunt hier de orde van dienst vinden (in pdf).

 

update 15-08-20

Gebed en financiële steun voor Beiroet

Paus Franciscus en kardinaal Boutros Raï riepen op tot hulp

Op 4 augustus werd Libanon plotseling getroffen door een verwoestende explosie in de haven van Beiroet. Een aanzienlijk deel van de hoofdstad werd verwoest en zwaar beschadigd, met vele doden, gewonden en duizenden dakloze mensen tot gevolg. Beiroet en Libanon leven in kwetsbare omstandigheden. Tijdens zijn toespraak bij het Angelus-gebed op zondag 9 Augustus in Rome riep paus Franciscus op om internationale hulp. Vanuit Libanon heeft kardinaal Boutros Raï opgeroepen tot solidariteit en financiële steun.
De Nederlandse bisschoppen geven gehoor aan de oproepen van de paus en de kardinaal, en vragen op hun beurt om zondag 16 augustus in de parochies en instellingen te bidden voor de bevolking van Libanon, in het bijzonder voor de bewoners van Beiroet die het slachtoffer zijn van deze ramp, en een collecte te houden of een donatie te doen ten behoeve van de bevolking van Beiroet.

Kerk in Nood
Momenteel organiseert Kerk in Nood ( www.kerkinnood.nl ) een campagne van solidariteit voor Libanon. Via Kerk in Nood zijn directe contacten met verschillende kerkelijke projecten, o.a. voedselpakketten voor getroffen gezinnen en andere hulp: NL64FVLB0227175484 t.n.v. Kerk in Nood ('s Hertogenbosch) o.v.v Beiroet.

Samenwerkende hulporganisaties
De samenwerkende hulporganisaties (SHO) zijn in Nederland een nationale actie gestart via Giro555, ten behoeve van directe noodhulp zoals medische zorg, veilig drinkwater, onderdak en psychosociale hulp, waarbij Cordaid nauw samenwerkt met Caritas Libanon: NL08INGB0000000555 t.n.v. SHO o.v.v. samen in actie voor Beiroet.

 

update 08-08-20

Viering domicanen Zwolle - Hoogfeest van Dominicus
Ook in de dominicanenkerk in Zwolle wordt op zondag 09 augustus een viering gehouden die via kerktv wordt uitgezonden. Deze zondag, de 19e zondag van Pasen, wordt ook het feest van de H. Dominicus gevierd.
Anneke Grunder o.p. en Jan Laan o.p. gan voor.
U kunt de viering volgen via dit kanaal.
U vindt hier de orde van dienst.

Op www.dominicanen.nl staat een korte beschrijving van het leven van Dominicus.
Klik voor deze korte beschrijving hier
.

 

update 08-08-20

 

Viering - parochie De Goede Herder
Parochie De Goede Herder neemt ook voor deze zondag, zondag 09 augustus, de 19e zondag door het jaar, een eucharistieviering op. De besloten viering wordt gehouden in de Pax Christikerk te Vlaardingen. Voor gaat pastor Henri Egging.
De viering is zondag 09 augustus vanaf 10.00 uur te bekijken.
U vindt hier de link naar YouTube waar u de viering kunt vinden.
U kunt hier de orde van dienst vinden (in pdf).

 

update 08-08-20

 

Twee artikelen in Trouw
Deze week staan er twee artikelen in Trouw welke wellicht ook voor onze lezers interessant zijn.
* Het eerste artikel heeft als titel "Als corona het klooster treft"; het gaat over de impact van corona in veel kloosters waar oudere kloosterlingen wonen.
Klik voor dit artikel hier.
* Het tweede artikel gaat over de herbestemming van kerken welke aan de eredienst worden onttrokken. Het heeft als titel "Vallen kerken ten prooi aan commercie?".
Klik voor dit artikel hier.

 

update 05-08-20

 

Kort programma voor de laatste drie vieringen
Voor wat betreft de laatste drie vieringen in onze deelgemeenschap, staat het volgende gepland.

* Zondag 16 augustus is er een feestelijke viering waarin pater Louis Klinkenberg o.p. en pastor Lidwien Meijer voor gaan. Thema van de viering is "Vertrouwen in de toekomst". Ook staan we in dankbaarheid stil bij 404 jaar dominicanen in Schiedam.
In deze viering hoort u enkele liederen via de geluidsinstallatie; een groot aantal van de liederen echter wordt gezongen door vier zangers; zij zingen, rekening houdend met de richtlijnen van het RIVM, vanaf het planum.
We waren van plan ook van de rest de dag een feest voor elkaar te maken. Door Covid-19 hebben we onze plannen moeten schrappen. Wel willen we aansluitend aan de viering in de kerkzaal en op de patio, rekening houdend met de richtlijnen van het RIVM, nog een kopje koffie en een glaasje met elkaar drinken.

* Zondag 23 augustus is er een viering van Woord, Gebed en Communie, waarin namens de Liturgiegroep Tony de Kaper voorgaat.
Aansluitend aan de viering kunt u in de achterzaal en in de hal gebruik maken van de "restanten-verkoop": tegen elk aannemelijk bod gaan boeken, vazen, en andere prullaria weg. Let wel: de echte kostbaarheden gaan terug naar degenen van wie we ze in bruikleen hebben gehad, naar andere kerken, naar het depot van het Bisdom of naar het Catharijneconvent.

* Zondag 30 augustus is de onttrekkingsviering. In deze viering gaan voor vicaris-generaal A. van Deelen en pastoor Charles Duynstee.
Aan het eind van de viering wordt het altaar ontbloot en worden de kaarsen gedoofd. In processie wordt het kruisbeeld, de Paaskaars, het lectionarium, de godslamp en de ciborie de kerk uitgedragen. Daarmee is feitelijk de kerk aan de eredienst onttrokken.

Voor de vieringen kunt u de vrijdagavond voorafgaand aan de betreffende viering tussen 19.00 uur en 21.00 uur reserveren; vol is daarbij vol. Zie ook de mededeling onder.

 

update 01-08-20

 

Reserveren viering DG Sint Jan de Doper-Visitatie
In onze kerk zijn nog vieringen op
* zondag 2 augustus (voorganger Lidwien Meijer)
* zondag 9 augustus (voorganger Liturgiegroep - Riet den Doop)
* zondag 16 augustus (Feestelijke viering uit dankbaarheid; voorgangers Louis Klinkenberg o.p. en Lidwien Meijer)
* zondag 23 augustus (voorganger Liturgiegroep - Tony de Kaper)
* zondag 30 augustus (onttrekkingsviering; voorgangers vicaris L. van Deelen en pastoor Ch. Duynstee).

Elke vrijdagavond voorafgaand aan de viering kunt u reserveren voor de viering van de betreffende zondag in onze deelgemeenschap, Sint Jan de Doper-Visitatie.
U kunt vanaf 19.00 uur tot 21.00 uur reserveren. Belt u daarvoor met het telefoonnummer van de kerk, 010-4735066. U krijgt dan een van de kernvrijwilligers aan de telefoon.
Reserveren kunt u uitsluitend telefonisch en uitsluitend voor de viering van de op de vrijdag volgende zondag.

Het aantal mensen wat in onze kerk kan gezien de 1,5 meter afstand hangt af van het aantal mensen wat alleen komt of wat samen komt.
Let op: vol = vol.

Wilt u, wanneer u zondag een plaatsje heeft, ruim op tijd komen? Dat mag gerust eerder dan de tien minuten die we aangegeven hebben. Dat gezien de triage (de vragen die u gesteld worden i.v.m. corona) en het ontstmetten van de handen.

Tijdens de viering speelt Zuri Ramirez of Wim van der Steen en hoort u op de bekende plaatsen een aantal liederen (Taizé en Oosterhuis). Meezingen met deze liederen mag helaas niet, maar dat geeft extra tijd voor overweging van de tekst.

 

update 31-07-20

 

Viering - parochie De Goede Herder
Parochie De Goede Herder neemt ook voor deze zondag, zondag 02 augustus, de 18e zondag door het jaar, een eucharistieviering op. De besloten viering wordt gehouden in de Petrus en Pauluskerk Lucaskerk te Maassluis. Voor gaat pater Melvin Tharsis SVD..
De viering is zondag 02 augustus vanaf 10.00 uur te bekijken.
U vindt hier de link naar YouTube waar u de viering kunt vinden.
U kunt hier de orde van dienst vinden (in pdf).

 

update 25-07-20

 

Leerhuis Spiritualiteit presenteert de brievenreeks ‘Zorgen voor de ziel'
De leefwereld van velen  is de afgelopen maanden compleet veranderd. Sociaal contact en rituelen van troost, introspectie en spiritualiteit zijn grotendeels weggevallen. In deze brievenreeks vraagt het Leerhuis Spiritualiteit elke twee weken een andere schrijver om een reflectie te geven op de afgelopen periode met als centrale vraag “hoe zorg jij voor je ziel”?
Vanaf 9 juli staat elke 2 weken op donderdag vanaf 12:00 een nieuwe brief online op de website.
De eerste volgende brieven zullen zijn:
* 09-07 Marcel Braekers o.p.
* 23-07 Zr. Josephina Burger o.p.
* 06-08 Henk Jongerius o.p.
* 20-08 Willemijn Dicke.
Klik hier om naar de website Leerhuis Spiritiualiteit te gaan.

 

update 25-07-20

 

2020: Diocesaan themajaar "Woord van God" Bisdom Rotterdam
Het jaar 2020 is voor het Bisdom Rotterdam het themajaar "Woord van God". Voor dit themajaar is een inspiratiemagazine uitgebracht. U kunt dit via deze pagina op de website van het Bisdom Rotterdam downloaden. Via deze pagina vindt u ook verdere informatie over dit themajaar.
Klik voor deze pagina hier.

 

update 24-07-20

 

Reserveren Parochie De Goede Herder
Het pastoraal Team / Parochiebestuur van Parochie De Goede Herder doen de volgende mededeling.
Onlangs hebben de bisschoppen nieuwe richtlijnen uitgevaardigd ter bestrijding van de corona-pandemie. Daarin hebben de bisschoppen de verplichting van parochies om alle bezoekers van kerkdiensten te registreren in de meeste gevallen losgelaten.
Parochies mogen echter wel doorgaan met het registreren van kerkgangers, mits de richtlijnen van de AVG worden nageleefd. Daarnaast blijft de gezondheidscheck voor alle kerkgangers verplicht, bij reservering of bij het betreden van de kerk.
Mede naar aanleiding van recente besmettingsgevallen in de regio, hebben parochiebestuur en pastoraal team besloten door te gaan met het reserveren en aanmelden voor kerkdiensten, opdat wij aan kerkgangers kunnen melden als er onverhoopt een coronabesmetting in één van onze kerken is. Deze gegevens worden niet doorgegeven aan derden, en worden 14 dagen na de betreffende kerkdienst gewist.
Wij vertrouwen op uw begrip voor deze regeling in onze parochie, juist nu er verschillende berichten zijn over nieuwe haarden van coronabesmetting in onze regio.

 

update 24-07-20

Viering domicanen Zwolle
Ook in de dominicanenkerk in Zwolle wordt op zondag 26 juli een viering gehouden die via kerktv wordt uitgezonden. Deze zondag, de 17e zondag van Pasen, gaat pater René Dinklo o.p. voor.
U kunt de viering volgen via dit kanaal.
U vindt hier de orde van dienst.

 

update 24-07-20

 

Viering - parochie De Goede Herder
Parochie De Goede Herder neemt ook voor deze zondag, zondag 26 juli, de 17e zondag door het jaar, een eucharistieviering op. De besloten viering wordt gehouden in de Lucaskerk te Vlaardingen. Voor gaat pastor Henri Egging.
De viering is zondag 26 juli vanaf 10.00 uur te bekijken.
U vindt hier de link naar YouTube waar u de viering kunt vinden.
U kunt hier de orde van dienst vinden (in pdf).

 

update 18-07-20

 

Tussenbeide
Er is een nieuw nummer uit van het Bisdomblad van het Bisdom Rotterdam: Tussenbeide - het zomernummer.
Klik hier om doorverwezen te worden naar de website van het Bisdom Rotterdam; op deze pagina kunt u Tussenbeide ook downloaden.

 

update 18-07-20

 

Zomer - tijd om te herbronnen?
Voor velen is de zomervakantie tijd om te herbronnen. Herbronnen betekent: goed zorgen voor jouzelf, je geliefden en de mensen om je heen. Aandacht geven aan waar je van bent en wat jou voedt.'
Voor de bewoners, pastores, programmamakers en parochianen van het Dominicanenklooster Zwolle is in alle opzichten een zomer om te herbronnen. De coronacrisis, de reorganisatie en komende overdracht van het kloostergebouw, het ontslag van veel betrokken medewerkers.
De medewerkers aan het vakantieboek kregen de vraag: hoe herbron jij? Lees hier het resultaat.

 

update 17-07-20

Viering domicanen Zwolle
Ook in de dominicanenkerk in Zwolle wordt op zondag 19 juli een viering gehouden die via kerktv wordt uitgezonden. Deze zondag, de 16e zondag van Pasen, gaan voor Hans Schoorlemmer & Wijbe Fransen o.p. .
U kunt de viering volgen via dit kanaal.
U vindt hier de orde van dienst.

 

update 17-07-20

 

Viering - parochie De Goede Herder
Parochie De Goede Herder neemt ook voor deze zondag, zondag 19 juli, de 16e zondag door het jaar, een eucharistieviering op. De besloten viering wordt gehouden in de Petrus en Pauluskerk te Maassluis. Voor gaat pater Melvin Tharsis SVD.
De viering is zondag 19 juli vanaf 10.00 uur te bekijken.
U vindt hier de link naar YouTube waar u de viering kunt vinden.
U kunt hier de orde van dienst vinden (in pdf).

 

update 11-07-20

Viering domicanen Zwolle
Ook in de dominicanenkerk in Zwolle wordt op zondag een viering gehouden die via kerktv wordt uitgezonden. Deze zondag, de 15e zondag van Pasen, gaan voor Frans van Oosten en pater Jan Laan o.p..
U kunt de viering volgen via dit kanaal.
U vindt hier de orde van dienst.

 

update 11-07-20

 

Viering - parochie De Goede Herder
Parochie De Goede Herder neemt ook voor deze zondag, zondag 12 juli, de 15e zondag door het jaar, een eucharistieviering op. De besloten viering wordt gehouden in de Jacobuskerk. Voor gaat pastor Henri Egging.
De viering is zondag 12 juli vanaf 10.00 uur te bekijken.
U vindt hier de link naar YouTube waar u de viering kunt vinden.
U kunt hier de orde van dienst vinden (in pdf).

 

update 11-07-20

 

Kinder-Web-Woorddienst
Deze week is er weer een nieuwe Kinder-Web-Woorddienst, de laatste van deze reeks, gemaakt door de werkgroepen Kinderwoorddienst, OKIDO en Gezinsvieringen en de commissie Jeugd en Jongeren van de deelgemeenschap Willibrord. De dienst heeft als thema ‘Klein Geluk'.
Je ziet mensen uit de gemeenschap, een verhaal, gedichtjes en gezellige liedjes gezongen door het kinderkoor Okido. Aan het eind is er weer een idee om te knutselen; in vakantiesfeer natuurlijk deze keer!
De KinderWebWoorddienst staat vanaf zaterdag 18.00 uur op het Goede Herder YouTube kanaal: klik hier.
Voor de orde van dienst: klik hier.

 

update 08-07-20

 

Verkondiging dominicanen Huissen 5 juli 2020
Tijdens de viering van zondag 5 juli jl. van de dominicanen Huissen verzorgde pater Antoon Boks o.p. de verkondiging.
U vindt zijn tekst hier.

 

update 03-07-20

 

Reserveren viering DG Sint Jan de Doper-Visitatie
Vanavond kunt u reserveren voor de viering van zondag 5 juli in onze deelgemeenschap, Sint Jan de Doper-Visitatie.
U kunt vanaf 19.00 uur tot 21.00 uur reserveren. Belt u daarvoor met het telefoonnummer van de kerk, 010-4735066. U krijgt dan Yvon Westhuis aan de telefoon.

Het aantal mensen wat in onze kerk kan gezien de 1,5 meter afstand hangt af van het aantal mensen wat alleen komt of wat samen komt.
Let op: vol = vol.

Wilt u, wanneer u zondag een plaatsje heeft, ruim op tijd komen? Dat mag gerust eerder dan de tien minuten die we aangegeven hebben. Dat gezien de triage (de vragen die u gesteld worden i.v.m. corona) en het ontstmetten van de handen.

Tijdens de viering speelt Zuri Ramirez en hoort u op de bekende plaatsen een aantal liederen (Taizé en Oosterhuis). Meezingen met deze liederen mag helaas niet, maar dat geeft extra tijd voor overweging van de tekst.

 

update 03-07-20

 

Viering - parochie De Goede Herder
Parochie De Goede Herder neemt ook voor de komende tijd nog vieringen voor de zondag op.
Voor zondag 5 juli wordt een besloten viering opgenomen in de Petrus en pauluskerk te Maassluis. Voor gaat pastoor Charles Duynstee.
De viering is zondag 05 juli vanaf 10.00 uur te bekijken.
U vindt hier de link naar YouTube waar u de viering kunt vinden.
U kunt hier de orde van dienst vinden (in pdf).

 

update 03-07-20

 

Weer twee artikelen uit het dagblad "Trouw"
Ook deze week staan er tal van mooie artikelen in het dagblad Trouw die raakvlakken hebben met het kerkelijk leven. We tippen er twee.
* De ouderen onder ons kennen de naam van Kardinaal de Jong nog wel. Hij is met name bekend gezien zijn standvastig beleid in de 2e wereldoorlog. Dit artikel gaat over het opnieuw aanvragen van de posthume toekenning van de Yad Vashem-onderscheiding voor hem.
* Er zijn vragen over de opstelling van de RK-kerkleiding in ons land. Met name is er de vraag of ze zich wat meer hadden kunnen laten horen in deze crisistijd, met een bemoedigend woord, iets pastoraals, een hart onder de riem.
Hun Belgische collega's verspreidden deze week via YouTube een pastorale boodschap (klik hier). Een ideetje?

update 29-06-20

 

Nog meer: viering 13e zondag door het jaar
* Op de 13e zondag door het jaar is er ook in het Huis van Dominucus in Utrecht een online-viering gehouden. Ook hier de laatste ionline-viering.
U vindt deze viering hier.
* In de kerk van de dominicanen Huissen heeft pater Bruno Wilderbeek OCSO op deze 13e zondag na Pasen de volgende overweging uitgesproken: klik hier.

 

update 27-06-20

 

Oecumenische viering Laurenskerk
Ook op zondag 28 juni verzorgt de Laurenskerk een oecumenische viering on line. Niet meer via Rijnmond TV, maar via een eigen YouTubekanaal.
Het is overigens (voorlopig?) de laatste viering die door de Laurenskerk opgenomen wordt en geplaatst wordt op YouTube. Vanaf 1 juli wordt een aantal; reguliere kerkdiensten weer hetvat.
U vindt link naar de uitzending zondag 28 juni vanaf 10.00 uur hier.
U vindt de orde van dienst hier.

 

update 26-06-20

 

Viering DG Sint Jan de Doper-Visitatie: Zr. Baptiste-Tuin o.p.
Zou er op zondag de 28e juni een viering zijn in de DG Sint Jan de Doper-Visitatie, onze kerk, dan zou Zr. Baptiste-Tuin o.p. hierin zijn voorgegaan.
Helaas; onze vieringen starten pas vanaf volgend weekeinde.
Zr. Baptiste heeft wel een orde van dienst gemaakt van een viering, die u eventueel ook thuis kunt vieren. Thema is "Petrus en Paulus".
We hebben er liederen bijgezocht die u op YouTube terug kunt vinden.
Klik hier om de orde van dienst voor deze viering te downloaden.

 

update 26-06-20

 

Viering - parochie De Goede Herder
Parochie De Goede Herder neemt ook voor deze zondag, zondag 28 juni, de 13e zondag door het jaar, een eucharistieviering op. De besloten viering wordt gehouden in de Petrus en Pauluskerk. Voor gaat pater Melvin Tharsis SVD.
De viering is zondag 28 juni vanaf 10.00 uur te bekijken.
U vindt hier de link naar YouTube waar u de viering kunt vinden.
U kunt hier de orde van dienst vinden (in pdf).

 

update 26-06-20

 

Kinder-Web-Woorddienst
Deze week is er weer een nieuwe Kinder-Web-Woorddienst, gemaakt door de werkgroepen Kinderwoorddienst, OKIDO en Gezinsvieringen en de commissie Jeugd en Jongeren van de deelgemeenschap Willibrord. De dienst heeft als thema ‘Stevig Staan'.
De KinderWebWoorddienst staat vanaf zaterdag 18.00 uur op het Goede Herder YouTube kanaal: klik hier.
Voor de orde van dienst: klik hier.

 

update 18-06-20

 

Reserveringsysteem DG Sint Jan de Doper-Visitatie
In de tweede noodeditie van Kerk aan de Waterweg vindt u veel informatie over de start van de vieringen per 5 juli aanstaande.
De bedoeling is dat u voor de vieringen gaat reserveren.
Informatie over het reserveringssysteem voor onze deelgemeenschap vindt u hier.

 

update 18-06-20

 

Tweede noodeditie Kerk aan de Waterweg
Vandaag is de tweede noodeditie van Kerk aan de Waterweg uitgekomen. U vindt deze, wanneer u in ons bestand voorkomt, in de loop van de komende dagen in uw brievenbus.
U vindt hem in digitale vorm hier.

 

update 21-06-20

Een dominicaans radiominiatuur
In een wereld waarin we steeds meer met elkaar communiceren via beeldtaal, met foto's en video's, komt geloofwaardigheid steeds verder onder druk te staan.'
Voor het radiominiatuur van Michael-Dominique Magielse o.p.: klik hier.

 

update 21-06-20

 

Nog meer: viering 12e zondag door het jaar
* Op deze 12e zondag door het jaar is er ook in het Huis van Dominucus in Utrecht een online-viering gehouden. U vindt deze hier.
* In de kerk van de dominicanen Huissen heeft Antoon Boks o.p. op deze 12e zondag na Pasen de volgende overweging uitgesproken: klik hier.

 

update 20-06-20

 

Oecumenische viering Laurenskerk
Ook op zondag 21 juni verzorgt de Laurenskerk een oecumenische viering on line. Niet meer via Rijnmond TV, maar via een eigen YouTubekanaal.
U vindt link naar de uitzending zondag 21 juni vanaf 10.00 uur hier.
U vindt de orde van dienst hier.

 

update 19-06-20

 

Viering - parochie De Goede Herder
Parochie De Goede Herder neemt ook voor deze zondag, de 12e zondag door het jaar, een eucharistieviering op. De besloten viering wordt gehouden in de Pax Christikerk. Voor gaat pastor Avin Kunnekkadan SVD. .
De viering is zondag 21 juni vanaf 10.00 uur te bekijken.
U vindt hier de link naar YouTube waar u de viering kunt vinden.
U kunt hier de orde van dienst vinden (in pdf).

 

update 19-06-20

 

Twee artikelen uit Trouw van deze week
Deze week uit Trouw twee artikelen die aan het denken zetten.
* Het eerste is een column van Welmoed Vlieger. "De vraag naar onze bestemming moet iopen blijven".
U vindt het artikel hier.
* Met filofoof en bestuurskundige Robert van Putten sprak Laura Molenaar ove de maakbaarheid van het leven. U vindt het interview hier.

 

update 14-06-20


De ander-halve-meter-kerk
In alle kerken zijn en worden voorbereidingen getroffen om weer met elkaar in de kerk te gaan vieren. Voor onze parochie is dat vanaf zondag 5 juli aanstaande.
Bisschop Liesen is binnen de Nederlandse bisschoppenconferentie referent voor liturgie. Vanuit die hoedanigheid heeft hij in de kathedraal van zijn Bisdom een filmpje oppgenomen over de ander-halve-meter-kerk.
Kijk hier (op de website van het Bisdom Rotterdam) naar de inleiding en het filmpje.

 

update 14-06-20

 

Nog meer: viering Sacramentsdag
* Op deze Sacramentsdag is er ook in het Huis van Dominucus in Utrecht een online-viering gehouden. U vindt deze hier.

 

update 13-06-20

 

Oecumenische viering Laurenskerk
Ook op zondag 14 juni verzorgt de Laurenskerk een oecumenische viering on line. Niet meer via Rijnmond TV, maar via een eigen YouTubekanaal.
U vindt link naar de uitzending zondag 14 juni vanaf 10.00 uur hier.
U vindt de orde van dienst hier.

 

update 13-06-20

 

Viering Sacramentsdag - parochie De Goede Herder
Parochie De Goede Herder neemt ook voor deze zondag, Sacramentsdag, een eucharistieviering op. De besloten viering wordt gehouden in de Singelkerk. Voor gaat pastor Henri Egging.
De viering is zondag 14 juni vanaf 10.00 uur te bekijken.
U vindt hier de link naar YouTube waar u de viering kunt vinden.
U kunt hier de orde van dienst vinden (in pdf).

 

update 13-06-20

 

KinderWebWoordDienst
Speciaal voor kinderen worden in onze parochie kinderwebwoorddiensten gemaakt. Ook nu is er weer een gemaakt, opgenomen in de Singelkerk. De KinderWebWoorddienst komt 13 juni, eind van de middag, on line.
De kinderwebwoorddienst vindt u hier (zodra deze opgenomen is).
De orde van dienst en knutselsuggesties vindt u hier.

 

update 13-06-20

 

Film ‘Vensters op Liduina' te zien op YouTube
Sinds 5 jaar is de Liduinaprocessie niet meer weg te denken uit Schiedam. Elk jaar trekt op zondag voor Hemelvaartsdag een optocht met de relieken van Liduina door de straten van Schiedam. De processie begint en eindigt in de Liduinabasiliek, maar komt ook in de Grote of Sint Janskerk en in Huis te Poort (de oud-katholieke kerk).
Dit jaar kon de processie echter niet doorgaan vanwege de preventiemaatregelen tegen infectie met het corona-virus. Ook de gezongen eucharistieviering en de overige feestelijkheden konden hierdoor geen doorgang vinden. Er is geen plechtig lof op 14 juni, de eigenlijke feestdag van Liduina. De vesperdienst en bezinnende avond van de Broederschap van Sint Liduina, op 15 juni, is afgelast.
Om toch iets van de sfeer en van de boodschap van het Liduinafeest te delen met parochianen en met anderen, is een film gemaakt onder het motto ‘Vensters op Liduina'. In deze film komen verschillende mensen – jong en oud - aan het woord komen over de betekenis van Liduina in hun leven en werk. Ook zijn Liduinaliederen te horen en beelden van een eerdere processie te zien.
De film ‘Vensters op Liduina' is vanaf zaterdagavond 13 juni om 17.00 uur (de vooravond van de feestdag van Sint Liduina de zien op het YouTube-kanaal van parochie De Goede Herder: klik hier.

 

update 07-06-20

 

Vooruitblik: viering 28 juni aanstaande
Zondag 28 juni is de laatste zondag dat er geen vieringen zijn binnen onze parochie. Op deze zondag zou Zr. Baptiste-Tuin o.p. voorgaan in onze kerk.
Zr. Baptiste o.p. heeft voor deze zondag een orde van dienst plus teksten gemaakt. Deze zijn voorzien van vier liederen welke op YouTube te vinden zijn. Met deze orde van dienst kunt u, wanneer u dat wilt, die zondag een thuisviering houden.
De orde van dienst wordt vrijdag 26 juni online gezet.

 

update 07-06-20

 

Zondag Hoogfeest Heilige Drie-eenheid: nog een viering
* Ook op de zondag van het Hoogfeest van de Heilige Drie-eenheid is het Huis van Dominicus in Utrecht een online viering gehouden.
Kijk voor deze viering hier.

update 06-06-20

 

Oecumenische viering Laurenskerk
Ook deze zondag verzorgt de Laurenskerk een oecumenische viering on line. Niet meer via Rijnmond TV, maar via een eigen YouTubekanaal.
U vindt link naar de uitzending zondag 7 juni vanaf 10.00 uur hier.
U vindt de orde van dienst hier.

 

update 06-06-20

 

Aktie Kerkbalans start nieuwe campagne
Nu kerken niet kunnen samenkomen zoals ze gewend zijn, laten ze een ongekende creativiteit en veerkracht zien. Op allerlei manieren wordt digitaal contact gezocht met kerkleden om ze pastoraal en waar nodig ook diaconaal te steunen. Actie Kerkbalans wil parochies en gemeenten helpen om deze manieren van ‘omzien naar elkaar' te blijven ondersteunen en financieel te kunnen bekostigen.
Kijk voor verdere informatie hier (website RK Kerkprovincie Nederland).

 

update 05-06-20

 

Steun de parochie met uw gift
Door de maatregelen vanwege het Coronavirus zijn alle publieke liturgische vieringen opgeschort. Daardoor kunnen ook de collectes niet worden gehouden. Nu wij, noodgedwongen, alleen op afstand kunnen vieren, vragen wij u de parochie ook in deze tijd financieel te ondersteunen. Door uw steun kan de parochie voortbestaan.
Dank voor uw gift.
Het bankrekeningnummer van onze deelgemeenschap is:
NL68 INGB 0000 2032 72 ten name van Par. DGH-St. Jan de Doper-Visitatie te Schiedam.

 

update 05-06-20

 

Viering Hoogfeest Heilige Drie-eenheid - parochie De Goede Herder
Parochie De Goede Herder neemt ook voor deze zondag, het Hoogfeest van de Heilige Drie-eenheid, een eucharistieviering op. De besloten viering wordt gehouden in de Petrus en Pauluskerk in Maassluis. Voor gaat pastoor Charles Duynstee.
De viering is zondag 7 juni vanaf 10.00 uur te bekijken.
U vindt hier de link naar YouTube waar u de viering kunt vinden.
U kunt hier de orde van dienst vinden (in pdf).

 

update 05-06-20

 

Radiominiatuurtje
“Als je wordt wie je bedoeld bent te zijn, zul je de wereld in vuur en vlam zetten.” Deze uitspraak lijkt modern, maar is van Catharina van Siena, een dominicanes uit de veertiende eeuw. Hierover gaat het radiominiatuurtje, uitgesproken door Suzanne Varszegi o.p..
Kijk hier op de website van de dominicanen voor het radiominiatuurtje.

 

update 05-06-20

 

Twee artikelen uit Trouw van deze week
Uit Trouw van deze week bevelen we twee artikelen uuit.
* Het eerste gaat over de online kerkdiensten: "Digitale vieringen trekken mensen weer de kerk in".
Klik voor dit artikel in Trouw hier.
* Pinksteren is het feest van vernieuwing en verandering. Juist in de coronacrisis is die geestkracht van vernieuwing hard nodig, zodat alle bruisende nieuwe ideeën voor een betere wereld werkelijkheid worden.
Klik voor het artikel in Trouw "Dat Pinksterfeest van de nieuwe ideeën hebben we hard nodig" hier.

 

update 05-06-20

 

Archief
Om deze pagina niet te lang te laten worden, verplaatsen we regelmatig items die verlopen zijn of minder actueel zijn geworden naar het archief.
Vandaag hebben we weer een aantal items naar het archief verplaatst.
Misschien toch wel interessant, zeker voor degene die hier voor het eerst komt, om ook daar even te kijken.
U vindt het archief hier.

 

update 31-05-20

 

De anderhalvemeterkatholiek
De komende tijd ontkomen we er niet aan. Samen vieren doen we op anderhalve meter afstand.
Stijn Fens schrijft in Trouw van afgelopen week een mooie column hierover. Klik voor de column "anderhalvemeterkatholiek" hier.

 

update 31-05-20

 

Nog meer: Pinksteren
* Ook in het Huis van Domincus in Utrecht is Pinksteren gevierd.
Kijk hier voor de viering.
*De overweging rond Pinksteren van dominicanen010, de dominicaanse communiteit in Rotterdam, vndt u op Soundcloud: "Vrede zij u".
Klik voor de overweging hier.
* In de viering van de domnicanen Huissen heeft pater Henk Jongerius o.p. de overweging uitgesproken.
U vindt deze overweging hier.

 

update 30-05-20

 

Meer: viering Pinksteren
Komende zondag kunt u weer een korte oecumenische viering bekijken op Rijnmond TV vanuit de Laurenskerk Rotterdam. De laatste; gezien de openstelling van een aantal kerken stopt TV Rijnmond met uitzenden van vieringen op de zondag.
Deze dienst van een half uur herhaalt zich tussen 10.00 en 12.00 uur.
U vindt hier de link naar TV-Rijnmond - Geloof in Rijnmond.
U vindt hier de orde van dienst van deze viering (pdf).

 

update 29-05-20

 

Thuisliturgie Pinksteren
Net als met Pasen bieden de lekendominicanen ook met Pinksteren een thuisliturgie aan. De thuisliturgie is bestemd voor eenieder die, samen of alleen, thuis Pinksteren wil vieren. De viering is op 31 mei beschikbaar vanaf zonsopgang 05:27 uur tot 12:00 uur.
U vindt verdere informatie én de thuisliturgie hier.

 

update 29-05-20

 

Viering Eerste Pinksterdag
Parochie De Goede Herder neemt ook voor Eerste Pinksterdag een eucharistieviering op. De besloten viering wordt gehouden in de
Lucaskerk in Vlaardingen. Voor gaat pastor Melvin Tharsis SVD.
De viering is zondag 31 mei vanaf 10.00 uur te bekijken.
U vindt hier de link naar YouTube waar u de viering kunt vinden.
U kunt hier de orde van dienst vinden (in pdf).

 

update 29-05-20

 

KinderWebWoordDienst
Speciaal voor kinderen worden in onze parochie kinderwebwoorddiensten gemaakt.
De kinderwebwoorddienst vindt u hier (zodra deze opgenomen is).
De orde van dienst en knutselsuggesties vindt u hier.

 

update 29-05-20

 

Pinksterbrief Bisschoppen
De Bisschoppen van de Nederlandse kerkprovincie hebben een Pinksterbrief geschreven. De brief begint met de vraag “Hoe denkt u dat u zich zult voelen als u een dezer dagen weer naar de kerk kunt gaan?”.
De aankondiging van de brief op www.rkkerk.nl vindt u hier.
De brief vindt u hier.

 

update 28-05-20

 

Pinkstergroet
Een dezer dagen ontvangen onze parochianen een Pinkstergroet van de kernvrijwilligers. Wij wensen u daarin een inpirerend Pinksterfeest.
Bij de kaart zit een strookje met het laatste nieuws; dit verwijst naar de website.
Kaart (nog) niet ontvangen? Kijk hier voor een scan van de kaart en het strookje (scrol door het document heen).

 

update 28-05-20

 

Verschuiving datum
We zijn nog steeds van plan om samen een mooie en feestelijke viering uit dankbaarheid voor 404 jaar Dominicaanse aanwezigheid in Schiedam te houden.
Deze viering stond gepland voor zondag 5 juli. Inmiddels is deze doorgeschoven naar zondag 16 augustus.
De onttrekkingsviering van onze kerk aan de eredienst staat nog steeds gepland op zondag 30 augustus.
Natuurlijk alles onder voorbehoud.

 

update 28-05-20

 

Start vieringen in onze deelgemeenschap: zondag 5 juli 2020
Op dinsdag 26 mei jl. heeft het Pastoraal Team van parochie De Goede Herder gesproken over de Bisschoppelijke richtlijnen en protocollen bij het weer opstarten van de kerkelijke vieringen in de RK-kerk. Om verschillende redenen is besloten dat de zondagse vieringen vanaf het weekeinde 4/5 juli gestart worden, mits voldaan wordt aan een correcte invulling van een aantal maatregelen.
Dat zou betekenen dat in onze deelgemeenschap op zondag 5 juli de zondagse vieringen weer van start gaan.
Kijk hier voor verdere informatie en diverse doorverwijzingen.

 

update 24-05-20

 

Nog meer: 7e zondag van Pasen
* Pater Bruno Wilderbeek OCSO heeft vanochtend gepreekt in de viering van de Dominicanen Huissen. Klik voor zijn preek hier.
* Ook in het Huis van Domnicus in Utrecht is vanochtend op deze 7e zondag van Pasen weer een online viering gehouden.
Klik voor deze online viering hier
.

 

update 23-05-20

 

Twee artikelen uit Trouw
In Trouw stonden deze week onder (veel) meer deze twee lezenswaardige arikelen.
* Het eerste wat we noemen is "De comeback van de Helige Corona". U vindt het hier.
* In de artikelenserie over leiderschap in deze crisistijd deze keer Patrick Cammeart, generaal-majoor buiten dienst. Een van zijn uitspraken: "Vrouwelijk leiderschap komt meer boven drijven in deze crisis". U vindt het artikel hier.

 

update 23-05-20

 

Meer: viering op de 7e zondag van Pasen - zondag Exaudi
Komende zondag kunt u weer een korte oecumenische viering bekijken op Rijnmond TV vanuit de Laurenskerk Rotterdam. Deze dienst van een half uur herhaalt zich tussen 10.00 en 12.00 uur. Lector in deze viering is de ons bekende José van der Torre, lekendominicaan.
U vindt hier de link naar TV-Rijnmond - Geloof in Rijnmond.
U vindt hier de orde van dienst van deze viering (pdf).

 

update 22-05-20

 

Viering 7e zondag van Pasen De Goede Herder
Parochie De Goede Herder neemt ook voor de 7e zondag van Pasen een eucharistieviering op. De besloten viering wordt gehouden in de
Singelkerk in Schiedam. Voor gaat pastor Henri Egging.
De viering is zondag 24 mei vanaf 10.00 uur te bekijken.
U vindt hier de link naar YouTube waar u de viering kunt vinden.
U kunt hier de orde van dienst vinden (in pdf).

 

update 21-05-20

 

Protocol voor publieke vieringen vanaf 1 juni
De gezamenlijke bisdommen in Nederland hebben protocollen opgesteld voor publieke vieringen vanaf 1 juni en uitreiking communie vanaf 14 juni. U vindt deze op de website van Bisdom Rotterdam (klik hier).

Aanstaande dinsdag, 26 mei, vergadert het Pastoraal Team van onze parochie over deze protocollen. Na afloop van deze vergadering zullen zij de deelgemeenschappen zo snel als mogelijk informeren wat een en ander concreet betekent voor onze parochie.
Wij zullen u dan onder meer via deze website verder informeren.

 

update 21-05-20

 

Een dominicaanse pil
Uit het dominicanenklooster Zwolle op deze mooie Hemelvaartsdag een dominicaanse pil van broeder Jozef Essing o.p.: klik hier.

 

update 21-05-20

 

Nog meer Hoogfeest van Hemelvaart
* Ook in het Huis van Domnicus in Utrecht is vanochtend een online viering gehouden op dit Hoogfeest van Hemelvaart.
U vindt de viering hier.

 

update 20-05-20

 

Een toepasselijk lied van Stef Bos
Ieder heeft natuurlijk zijn eigen gedachten en inzicht bij liederen. Wij vinden dit lied een toepasslijk lied bij Hemelvaartsdag: Stef Bos op YouTube met "De overkant". Klik voor het lied hier.

 

update 20-05-20

 

Viering Hoogfeest van Hemelvaart Parochie De Goede Herder
Parochie De Goede Herder neemt ook voor Hemelvaartsdag een eucharistieviering op. De besloten viering wordt gehouden in de
Petrus- en Pauluskerk in Maassluis.
Voor gaat pater Avin Kunnekkadan SVD.
De viering is donderdag 21 mei vanaf 10.00 uur te bekijken.
U vindt hier de link naar YouTube waar u de viering kunt vinden.
U kunt hier de orde van dienst vinden (in pdf).

 

update 19-05-20

 

Livesteam viering Hoogfeest Hemelvaart Bisdom Rotterdam
Met het hoogfeest van Hemelvaart van de Heer begint de periode van tien dagen naar Pinksteren toe. Op donderdag 21 mei wordt om 11.00 uur via een livestream een eucharistieviering uitgezonden waarin Bisschop Van den Hende celebrant is. De viering kan worden bekeken via deze pagina.

 

update 17-05-20

 

Steun de parochie met uw gift
Door de maatregelen vanwege het Coronavirus zijn alle publieke liturgische vieringen opgeschort. Daardoor kunnen ook de collectes niet worden gehouden. Nu wij, noodgedwongen, alleen op afstand kunnen vieren, vragen wij u de parochie ook in deze tijd financieel te ondersteunen. Door uw steun kan de parochie voortbestaan.
Dank voor uw gift.
Het bankrekeningnummer van onze deelgemeenschap is:
NL68 INGB 0000 2032 72 ten name van Par. DGH-St. Jan de Doper-Visitatie te Schiedam.

 

update 17-05-20

 

Meer 6e zondag van Pasen
* Op Dominicanen010 vindt u een overweging rond de evangelietekst van deze zondag: "Ik zal u niet verweesd achterlaten". Klik voor deze overweging op Soundcloud hier.
* Ook in het Huis van Domnicus in Utrecht is vanochtend een online viering gehouden. Klik voor deze online viering hier.

 

update 16-05-20

 

Viering 6e zondag van Pasen in onze eigen deelgemeenschap
Op zondag 17 mei zou in onze eigen deelgemeenschap Zr. Baptiste Tuin o.p. voorgaan. Nu dit niet kan, heeft Zr. Baptiste een orde van dienst samengesteld met lezingen, gebeden en een korte overweging. Wij hebben er drie liederen aan toegevoegd die op YouTube te vinden zijn.
Samengevat: een korte viering, met een dominicaanse inspiratie, die u zelf in uw huiskamer kunt vieren.
Klik hier voor de orde van dienst voor deze viering hier.

 

update 16-05-20

 

Nog meer: viering op de 6e zondag van Pasen
Komende zondag kunt u weer een korte oecumenische viering bekijken op Rijnmond TV, deze keer vanuit de Hoflaankerk. Deze dienst van een half uur herhaalt zich tussen 10.00 en 12.00 uur.
17 mei is de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie: IDAHOT. Ieder jaar op 17 mei wordt wereldwijd de IDAHOT-viering gehouden. De IDAHOT-viering is op de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie. Wereldwijd wordt dan aandacht gevraagd voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. Dit jaar is het thema: “Breaking the silence”.
U vindt hier de link naar TV-Rijnmond - Geloof in Rijnmond.
U vindt hier de orde van dienst van deze viering (pdf).

 

update 15-05-20

 

Viering 6e zondag van Pasen De Goede Herder
Parochie De Goede Herder neemt ook voor de 6e zondag van Pasen een eucharistieviering op. De besloten viering wordt gehouden in de
Pax Christikerk in Vlaardingen. Voor gaat pastoor Charles Duynstee.
De viering is zondag 17 mei vanaf 10.00 uur te bekijken.
U vindt hier de link naar YouTube waar u de viering kunt vinden.
U kunt hier de orde van dienst vinden (in pdf).

 

update 13-05-20

 

Huize Bijdorp in Voorschoten in absolute lockdown
De kapel van de zusters en broeders in Voorschoten is leeg. Alle bewoners van het klooster van de seniore zusters en broeders dominicanen moeten op hun kamers blijven.
Het zou mooi zijn als wij - ieder die de dominicanen een warm hart toe draagt - die kapel een beetje kunnen vullen met kaarten die onze verbondenheid uitdrukken: bij voorkeur kaarten van kaarsen of andere lichtjes. Als de quarantaine straks wordt opgeheven, kan er een ketting van kaarten hangen, als ware het een ketting van gebed.

Stuur uw ansichtkaart – evt. met de vermelding Ik ben bij Bijdorp – naar:
Huize Bijdorp
t.a.v. Zr. Regina Plat o.p.
Veurseweg 3
2251 AA Voorschoten

 

update 13-05-20

 

Sterfdag pater Leo de Jong o.p.
Vandaag, 13 mei, is het precies een jaar geleden dat pater Leo de Jong o.p., pastor en Dominicaans inspirator van onze deelgemeenschap, op zijn geliefde eiland Rhodos overleden is. We missen hem nog steeds.
Op deze pagina treft u de informatie aan die wij een jaar geleden op onze website hebben geplaatst rond het overlijden van pater Leo de Jong o.p.: klik voor deze pagina hier.

 

update 10-05-20

 

Versoepeling maatregelen in verband met corona na 1 juni
Op de website van het Bisdom Rotterdam staat een vooraankondiging versoepeling maatregelen in verband met corona na 1 juni.
U vindt dit bericht hier.

 

 

update 10-05-20

 

Nog meer 5e zondag van Pasen - zondag Cantate
* Ook in het huis van Dominicus in Utrecht is vandaag op de 5e zondag van Pasen een korte viering geweest. Klik voor deze viering hier.
* Op Dominicanen010 (Dominicanen Rotterdam) staat de gesproken overweging van deze vijfde zondag van Pasen. Klik hier voor de overweging "Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven".

 

update 09-05-20

 

Meer 5e zondag van Pasen - Cantate
Zondag wordt tussen 10.00 en 12.00 uur via TV-Rijnmond weer de oecumenische vanuit de Laurenskerk uitgezonden. De herhaald uitgezonden viering duurt ongeveer een half uur.
U vindt hier de link naar TV-Rijnmond - Geloof in Rijnmond.
U vindt hier de orde van dienst van deze viering (pdf).

 

update 09-05-20

 

Viering 5e zondag van Pasen De Goede Herder - Cantate
Parochie De Goede Herder neemt ook voor de 5e zondag van Pasen een eucharistieviering op. De besloten viering wordt gehouden in de
Singelkerk in Schiedam. Voor gaat pastor Melvin Thjarsis SVD.
De viering is zondag 10 mei vanaf 10.00 uur te bekijken.
U vindt hier de link naar YouTube waar u de viering kunt vinden.
U kunt hier de orde van dienst vinden (in pdf).

 

update 07-05-20

 

Videoboodschap Mgr.van den Hende aan de zorg
Op 6 mei heeft de Bisschop van Rotterdam, Mgr. Hans van den Hende, een videoboodschap verstuurd aan de werkers in de zorg. Kijk voor deze boodschap hier op de website van het Bisdom Rotterdam.

 

update 05-05-20

 

Gedenken en vieren - 5 mei
* Bij gelegenheid van 75 jaar bevrijding heeft mgr. drs. H.W. Woorts, referent namens de Bisschoppenconferentie voor Kerk en Jodendom, een groet gestuurd aan de Joodse gemeenschap in Nederland.
Kijk voor verdere informatie op de website van de RK Kerk Nederland.
* In het tijdschrift "Volzin" schrijft Jan van Hooydonk o.p. een redactioneel wat eindigt met "Wie leeft, neemt nu eenmaal het risico te sterven. We zijn als mens kwetsbaar. Dat is onze zwakte, maar ook onze kracht.". Kijk voor het hele verhaal hier.
* Een lied voor bevrijdingsdag: "De steppe zal bloeien"", van Huub Oosterhuis en Antoine Oomen. Klik voor het lied op YouTube hier.

 

update 04-05-20

 

Gedenken - 4 mei
Deze dagen denken we terug aan 80 en 75 jaar geleden, toen de wereld in wereldoorlog 2 zwaar verscheurd werd. Ook denken we terug aan alle oorlogen en conflicten die daarna inzet hebben gevraagd - ondanks "dit nooit weer".
* Ds. Harold Schorren (Laurenskerk Rotterdam) schreef een mooie tekst: "Gedenken vraagt om veranderen". U vindt deze hier.
* Huub Oosterhuis schreef het "Lied tegen de derde wereldoorlog", op muziek gezet door Antoine Oomen. U vindt dit lied hier op YouTube.
* In de krant "Het Parool" staan mogelijkheden om in deze tijd thuis 4 mei te herdenken en 5 mei te vieren. Klik voor dit bericht hier.
* U kunt ook digitaal, virtueel, een bloem leggen bij het monument in Schiedam (maar bij elk monument dan ook). Klik voor het leggen van een bloem in Schiedam hier.

 

update 03-05-20 Online mini-retraite met Henk Jongerius o.p. - 6 mei aanstaande
Het Dominicanenklooster Huissen biedt op 6 mei online een gratis mini-retraite aan. De mini-retraite duurt 45-60 minuten en zal verzorgd worden door dominicaan Henk Jongerius met medewerking van enkele medewerkers. De retraite bevat meditatieve en beschouwende aspecten. Henk neemt u op een boeiende manier mee naar de diepere lagen van een tekst. Via de chat kunt u  aangeven waarvoor u een kaars wilt laten ontsteken. U bent van harte welkom!
Klik hier om u in te schrijven voor deze mini-retraite.

 

update 03-05-20

 

Nog meer 4e zondag van Pasen
* Klik hier voor de overweging op Dominicanen010 (Dominicanen Rotterdam) op deze zondag: "Hij roept zijn schapen bij hun naam".
* Klik hier voor de viering van deze 4e zondag van Pasen in het Huis van Dominicus, Utrecht.

 

update 02-05-20

 

Zondag 3 mei: Roepingenzondag
Op de vierde zondag van Pasen, 3 mei, viert de Kerk Roepingenzondag. ‘Je komt als geroepen' is een hartelijke oproep aan mannen, jong en ouder, om na te denken over de vraag of God ze roept tot het priesterschap of diaconaat.
Kijk voor meer informatie over roepingenzondag op de website van het Bisdom Rotterdam: klik hier.
Aanvullend is het onze overtuiging dat het op Roepingenzondag niet alleen hoort te gaan om mannen die geroepen worden, maar om ieder, vrouw en man, die zich op de een of andere manier geroepen voelt actief te willen zijn in de kerk, de wijngaard van de Heer.

 

update 02-05-20

 

Meer 4e zondag van Pasen
Zondag wordt tussen 10.00 en 12.00 uur via TV-Rijnmond weer de oecumenische vanuit de Laurenskerk uitgezonden. De herhaald uitgezonden viering duurt ongeveer een half uur.
U vindt hier de link naar TV-Rijnmond - Geloof in Rijnmond.
U vindt hier de orde van dienst van deze viering (pdf).

 

update 02-05-20

 

Viering 4e zondag van Pasen De Goede Herder
Parochie De Goede Herder neemt ook voor de 4e zondag van Pasen een eucharistieviering op. De besloten viering wordt gehouden in de
Petrus en Pauluskerk in Maassluis. Voor gaat pastor H. Egging.
De viering is zondag 3 mei vanaf 10.00 uur te bekijken.
U vindt hier de link naar YouTube waar u de viering kunt vinden.
U kunt hier de orde van dienst vinden (in pdf).

 

update 02-05-20

 

Collecte
Door het feit dat de kerken dicht zijn, kunt u niet meer bijdragen aan de collectes waarmee de kerk ook financieel in stand gehouden wordt.
U kunt echter via uw bank overmaken.
Onze kerk: NL68 INGB 0000 2032 72 ten name van Par. DGH-St. Jan de Doper-Visitatie te Schiedam.

 

update 01-05-20

 

Artikelen in Trouw
Ook deze week weer staan er mooie en lezenswaardige artikelen in het dagblad Trouw. We lichten er twee uit.
* Het eerste is een artikel met als titel " Praktische hulp die ook goed is voor de ziel". Klik voor het artikel hier.
* Het tweede is een artikel in de reeks "wat geeft mijn leven zin". Klik hier voor het artikel "Bestaan in de ogen van de ander, dat geeft mijn leven zin".

 

update 29-04-20

 

Misintenties bij online vieringen De Goede Herder
Vanaf zondag 3 mei is het mogelijk om uw misintentie te laten lezen tijdens de online-vieringen van parochie De Goede Herder. Let wel: deze intentie is voor ieder die de viering online volgt hoorbaar.
* Intenties kunnen worden opgegeven voor de vieringen van 03 mei,
10 mei, 17 mei, 21 mei (Hemelvaart), 24 mei, 31 mei (1e Pinksterdag).
* Opgeven uiterlijk de donderdag 18.00 uur voorafgaand aan de viering (voor Hemelvaartsdag 21 mei de dinsdag voorafgaand, 18.00 uur).
* Doorgeven kan alleen per e-mail: misintenties@sintjan-visitatie.nl.
* Bij opgeven intentie aangeven:
> naam
> telefoonnummer (in verband met telefonische bevestiging)
> datum viering waarin de intentie opgelezen moet worden
> intentie (tekst die opgelezen moet worden).
* Door een telefoontje terug wordt het opgeven van de intentie bevestigd en, wanneer nodig, aanvullende informatie gevraagd.

 

update 28-04-20

 

"Ben ik mijn broeders hoeder?"
Een Dominicanen-radiominiatuurtje van Arjan Broers, over hoe corona ons anders laat kijken: klik hier.

 

update 27-04-20

 

Nog meer 3e zondag van Pasen
* U vindt de overweging van deze zondag van de Dominicanen Huissen hier: klik hier.
* U vindt de viering van Het Huis van Dominicus Utrecht hier: klik hier.
* U vindt de overweging van de Dominicanen 010 (Rotterdam) hier: klik hier voor "De Emmausgangers".

 

update 25-04-20

 

Jom ha Shoa-gedachtenisdienst
Op zondag 26 april a.s. zal de jaarlijkse Jom ha Sjoa gedachtenisdienst vanuit de Laurenskerk in Rotterdam om 18.30 uur uitgezonden worden op Rijnmond TV. Op de dag dat in 1943 het getto van Warschau werd uitgeroeid, worden jaarlijks de zes miljoen Joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. De gedenkdag kreeg de naam ‘Jom ha Sjoa', ‘dag van de vernietiging'.
U vindt hier de link naar TV Rijnmond.
U vindt hier de orde van dienst van deze viering (pdf).

 

update 25-04-20

 

Meer 3e zondag van Pasen
* Zondag wordt tussen 10.00 en 12.00 uur via TV-Rijnmond weer de oecumenische, deze keer zelfs interreligieuze viering vanuit de Laurenskerk uitgezonden. De herhaald uitgezonden viering duurt ongeveer een half uur. Speciale aandacht is er voor de start van de ramadan.
U vindt hier de link naar TV-Rijnmond - Geloof in Rijnmond.
U vindt hier de orde van dienst van deze viering (pdf).

 

update 25-04-20

 

Viering 3e zondag van Pasen De Goede Herder
Parochie De Goede Herder neemt ook voor de 3e zondag van Pasen een eucharistieviering op. De besloten viering wordt gehouden in de
H. Lucaskerk in Vlaardingen. Voor gaat pater Avin Kunnekkadan SVD.
De viering is zondag 26 april vanaf 10.00 uur te bekijken.
U vindt hier de link naar YouTube waar u de viering kunt vinden.
U kunt hier de orde van dienst vinden (in pdf).

 

update 15-04-20

 

Voor wie steek jij een kaarsje op
Pasen laat zien dat dood niet het einde is. In deze tijd van coronacrisis beseffen we dat het leven eindig is, soms eerder dan we willen en verwachten. Door aan mensen te denken die ons ontvallen zijn of anderszins onze aandacht nodig hebben, laten we zien dat er in elk geval op aarde in ons een hemel is, in ons hart en verstand.
Ook dit jaar is er weer een aflevering van het KRO-NCRV-programma "Voor wie steek nij een kaarsje op?". Weliswaar pas op 1 juni, 2e Pinksterdag, maar dat kaarsje kunt u nu al opsteken - virtueel.
Kijk hier op de website van KRO-NCRV, waar u ook meer over het programma kunt lezen.

 

update 24-04-20

 

Relieken van Sint Servaas en meer
In Trouw van deze week weer wat lezenswaardige artikelen.
* Aan relieken worden bijzondere krachten toegekend. In deze tijd komen de relieken van Sint Servaas uit de vitrine.
Lees hier "Het is crisis, dus komen de botten van Sint Servaas ....".
* Deze week is de ramadan begonnen. In deze coronatijd een bijzondere vastenperiode.
Lees hier hoe de ramadan wordt gevierd in deze gekke tijd.
* Over rituelen in deze tijd: lees hier "We zijn rituele wezens, maar in deze crisis kan dat bijna niet....".

 

update 21-04-20

 

Zr. Baptiste Tuin o.p.
Op 23 februari jl.is Zr. Baptiste Tuin o.p. bij ons voorgegaan in een Woord, Gebed en Communieviering. Een mooie viering, dominicaans geïnspireerd. Op 17 mei zou zij weer voor gaan. Fysiek lukt dat niet gezien corona. Wel hebben we dan de teksten en de liederen die we die viering zouden gebruiken op deze website staan.
Zr. Baptiste groet ons allen. Zij woont in Voorschoten, in Huize Bijdorp, waar ook pater Leo de Jong o.p. gewoond heeft.
In deze tekst schrijft zij hoe het op dit moment daar is.

 

update 21-04-20

 

Nee, we hebben de eredienst niet afgelast
Een mooie tekst: "Nee, we hebben de eredienst niet afgelast". Over alles wat er nog wel is, en wat misschien nog belangrijker kan zijn.
Klik hier voor de tekst.

 

update 20-04-20

 

Rokjesdag in de kerk
"Het was op die zondagochtend in de lente al behoorlijk warm. Voordat ik naar de kerk ging, om voor te gaan in een viering, liep ik nog even het park in."
Luister hier naar de prachtige radiominiatuur van pastor en lekendominicaan Corinne van Nistelrooij.

 

update 20-04-20

 

Religieuze en levensbeschouwelijke leiders roepen op tot
mondiale Covid-19 aanpak

Naast een nationale aanpak heeft de bestrijding van een mondiale pandemie zoals Covid-19 een mondiale aanpak nodig. Want de coronacrisis treft alle landen en het virus houdt geen rekening met grenzen, culturen of religies. Dit stelt een grote groep religieuze en levensbeschouwelijke leiders en organisaties, waaronder de Raad van Kerken in Nederland, in een gemeenschappelijke steunverklaring.
Lees hier verder op de website van RK Kerk Nederland.
Lees hier de steunverklaring.
Lees hier de tekst van de notitie "No country is safe until every country is safe". (tekst in het Nederlands)

 

update 20-04-20

 

Paasboodschap Paus Franciscus
Op zondag 12 april jl. sprak Paus Franciscus voorafgaand aan de zegen Urbi en Orbi zijn Paasboodschap uit. Op de website van het Bisdom Rotterdam is vrijdag 17 april een webpagina geplaatst met daarin de hoofdlijnen van deze boodschap. Klik voor deze pagina hier.
Voor de volledige tekst van de Paasboodschap van paus Franciscus (vertaald in het Nederlands): klik hier.

 

update 19-04-20

 

Nóg meer Beloken Pasen
* Ook in het Huis van Dominicus in Utrecht is zondag de viering van zondag Beloken Pasen gehouden. Klik hier voor de viering.
* In de viering van Beloken Pasen van de Dominicanen Huissen heeft Henk Jongerius o.p. de overweging verzorgd. U vindt zijn overweging hier.
* De Dominicanen Rotterdam hebben op Soundcloud de gesproken overweging bij deze zondag geplaatst. U vindt deze overweging, "Volharden in barmhartigheid", hier.

 

update 18-04-20

 

Meer Beloken Pasen
* Ook nu is er op zondag 19 april weer een oecumenische viering vanuit de Laurenskerk Rotterdam. Deze viering duurt een half uur en wordt herhaald uitgezonden tussen 10.00 en 12.00 uur.
U vindt zondag vanaf 10.00 uur de viering op RijnmondTV (klik hier).
Hier vindt u (klik hier) de orde van dienst en de tekst van de gezangen.

 

update 18-04-20

 

Viering Beloken Pasen
Ook morgen, zondag 19 april, zondag Beloken Pasen, kunt u kijken naar een besloten viering van parochie De Goede Herder vanuit de Singelkerk. In de viering gaat pastoor Charles Duynstee voor.
U kunt zondag vanaf 10.00 uur de viering (klik hier) hier zien.
Klik hier voor de orde van dienst.

 

update 18-04-20

 

Geloof en troost
Deze week twee mooie artikelen in Trouw.
Het ene geeft voorbeelden van hoe geloven kan helpen in deze coronatijd. Het andere gaat over wat troost kan bieden in deze crisis.
Een mooie opmaat naar Beloken Pasen!
Klik hier voor hoe geloven kan helpen in deze coronatijd.
Klik hier voor "De rotsvaste grond is voor iederen even wankel".

 

update 18-04-20

 

"Hineni": In Imitation of Abraham en pater Leo de Jong o.p.
In ons Kerkpleinnieuws heeft enkele keren informatie gestaan over het pas verschenen (Engelstalig) boek "Hineni: In imitation of Abraham", geschreven door Alisa Kasmir.In het boek las de Amerikaanse dominicanes Mary Naverre o.p. onder meer over pater Leo de Jong o.p.; een deel van een hoofdstuk in het boek is een interview met hem.
Op de website www.dominicanen.nl schijft zuster Mary over haar correspondentie met Leo en Alisa Kasmir. Mooi om, Leo herinnerend, te lezen. U vindt het verhaal van zuster Mary hier (klik hier).
Op onze website vindt u hier herinneringen aan het afscheid van Leo.

 

update 17-04-20

 

Voor- en nadelen van online liturgie
Het digitaal samen vieren is op dit moment nog de enige breed gebruikte manier om samen kerk te zijn. Daarnaast waren er met Pasen intitiatieven voor digitaal ondersteunde thuisvieringen.
Op 24 april organiseert JongKatholiek een digitale katecheseavond met als spreker broeder Michael Dominique Magielse o.p. (Dominicanen Rotterdam). In een online-sessie gaat hij in op de voor- en nadelen van online liturgie en over de (online) mogelijkheden om in de coronacrisis tot een ontmoeting met Christus te komen.
Voor verdere informatie en inschrijving: klik hier.

 

update 17-04-20

 

Op zondag 19 april een uur van aanbidding
Op zondag 19 april is er vanaf 12.30 uur vanuit de dagkapel van de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal te Rotterdam een uur van aanbidding geleid door bisschop Van den Hende.
Lees voor verdere informatie hier.

 

update 14-04-20

 

Twee artikelen uit "Trouw"
Op deze eerste "gewone" dag na de Goede Week en Pasen links naar twee artikelen uit een van de uitgaven van het dagblad Trouw van afglopen week.
* Het eerste is om even af te reageren van de "intelligente lockdown" of wat dan ook is meegemaakt: een digitale klaagmuur rond de coronacrisis.
* Het tweede is wat zwaarder van toon. De Tsjechische priester en internationaal vermaarde hoogleraar Tomáš Halík betoogt dat de christenen deze tijd zouden moeten aangrijpen voor een radicale verandering van kerk en christendom. U vindt het artikel hier.


update 13-04-20

 

Nog meer Pasen
Op veel plaatsen zijn mooie woorden gesproken naar aanleiding van Pasen.
* Hier vindt u de preek van de Dominicanen Huissen op 1e Paasdag.
* Hier vindt u de verwijzing naar de teksten van de Dominicanen-communiteit Rotterdam, Dominicanen010. U vindt onder meer twee gedachten: "De aarde werd stil van ontzag" en "Hij is verrezen zoals Hij gezegd heeft".
* Hier vindt u de online viering van 1e Paasdag vanuit Het Huis van Dominicus Utrecht.
* Hier leest u de gedachte van de provinciaal doiminicanen, René Dinklo, op www.dominicanen.nl: "Pasen, bron van hoop".

 

update 12-04-20

 

Boekje over Coronavirus voor kinderen
De Britse uitgever Nosy Crow en uitgeverij Gottmer hebben in korte tijd een boekje gemaakt om te voorzien in de informatiebehoefte van kinderen en hun families over Covid19, het coronavirus. Geen van de betrokkenen is betaald voor hun werk. Het boekje is on line gratis beschikbaar gesteld. Misschien iets voor uw kinderen of kleinkinderen?
U vindt het boekje in pdf hier.

 

update 12-04-20

 

Nog meer Eerste Paasdag
Naast de viering van Eerste Paasdag in onze eigen parochie, zijn er nog meer vieringen, elk met een eigen karakter.
* Tussen 10.00 en 12.00 uur wordt op 1e Paasdag de oecumenische viering vanuit de Laurenskerk Rotterdam uitgezonden door TV Rijnmond. De viering duurt ongeveer een half uur en wordt telkens herhaald.
Klik hier voor TV Rijnmond (of kijk op uw eigen televisie).
Klik hier voor de orde van dienst.
* 1e Paasdag is om 10.00 uur de viering van Paaszondag bij de Dominicanen Huissen.U kunt deze volgen op YouTube.
Klik voor de viering hier.

 

update 12-04-20

 

Eerste Paasdag
Ook de viering van de 1e Paasdag vanuit Parochie De Goede Herder wordt via YouTube uitgezonden. Deze besloten viering begint om 10.00 uur en wordt uitgezonden vanuit de Andreas-, Petrus- en Pauluskerk te Maassluis. Voor gaat pastor Melvin Tharsis SVD.
U vindt hier de link naar de viering op YouTube.
U vindt hier de orde van dienst.

 

update 12-04-20

 

Gedachten bij Stille Zaterdag
Enkele keren per jaar mogen wij kerkgangers verwelkomen die onze deelgemeenschap een warm hart toedragen. Een van deze kerkgangers mailde ons zijn gedachten bij Stille Zaterdag.
Hoewel deze Stille Zaterdag inmiddels voorbij is, nemen we de gedachten toch op. Waard om te lezen.
U vindt de Gedachten bij Stille Zaterdag hier.

 

update 11-04-20

 

Paaswake
De Paaswake van onze parochie, De Goede Herder, wordt om 20.00 uur vanuit de Singelkerk via YouTube uitgezonden. Pastor Henri Egging is de voorganger.
In deze besloten viering worden ook de paaskaarsen van de overige deelgemeenschappen, waaronder de onze, gezegend.
U vindt hier de link naar de viering op YouTube.
U vindt hier de orde van dienst.

 

update 11-04-20

 

Paaswake - Thuisviering
U kunt vieringen via YouTube of de televisie volgen. Er zijn ook initiatieven om thuis te vieren, alleen of met huisgenoten.
U vindt vanaf zonsondergang tot morgenochtend 09.00 uur een thuisviering op www.dominicanen.nl (klik hier).
Ook de paters Jezuïeten hebben een thuisviering gemaakt. Wanneer u op de titels van de liederen in de tekst klikt, wordt u doorgezet naar het betreffende lied op YouTube.
De liturgie van deze thuisviering is voor u gedownload en vindt u hier.

 

update 11-04-20,
17.30 uur

 

Gezangen voor in de Paaswake
Vele koren zullen vanavond zwijgen. Een bijzondere paaswake, vanavond, zeker voor koorzangers.
Leo de Kaper, parochiaan en lid van de Oostercantorij, mailde de liederen die de cantorij vanavond zou zingen. Liederen die ooit door een koor ergens in de wereld gezongen zijn, en op YouTube zijn geplaatst.
Als extra deed hij het Paasjubellied er bij. U vindt hieronder de links.
* Paasjubellied
* Dextera Domini
* Et respicientes
* Surrexit Christus hodie 

 

update 11-04-20

 

Stille zaterdag: Liederen van Stef Bos
De zaterdag na Goede Vrijdag wordt "Stille Zaterdag" genoemd. We bereiden ons voor op Pasen.
Stef Bos is een Nederlandse zanger die veel mooie liederen heeft gemaakt. We kennen hem voornamelijk van het lied "Papa".
Onderweg naar de Paaswake twee liederen van hem op YouTube met mooie, verstillende gedachten.
Klik hier voor "Het lied Mozes".
Klik hier voor het lied "Later als ik dood ben".

 

update 10-04-20

Goede Vrijdag - avondplechtigheden
Ook in de avond zijn er op Goede Vrijdag plechtigheden. Vanuit Parochie De Goede Herder is er in de Singelkerk een besloten viering die op YouTube uitgezonden wordt. In de viering gaat voor pastoor Charles Duynstee. De viering begint om 20.00 uur.
U vindt hier de link naar de viering op YouTube.
U vindt hier de orde van dienst.

 

update 10-04-20

 

Goede Vrijdag - Kruisweg
In de achterkerk van de DG Sint Jan de Doper-Visitatie hangen prachtige kruiswegstaties - destijds door de parochianen van de O.L.V. Visitatiekerk cadeau gedaan bij het 25-jarig bestaan van de O.L.V. Visitatieparochie. Foto's van deze kruiswegstaties vormen samen met teksten van Victor Bulthuis (oneven staties) en Lidwien Meijer (even staties) de kruisweg die wij u digitaal aanbieden.
Klik hier om de kruisweg te bekijken en te lezen op de website.
Klik hier voor een pdf van de foto's en de teksten.

 

update 10-04-20

 

Goede Vrijdag - Kruisweg
U kunt een uitzending van de besloten viering van de Kruisweg van onze parochie De Goede Herder zien op YouTube. Deze uitzending komt vanuit de Pax Christikerk in Vlaardingen, en begint om 15.00 uur. In deze viering gaan voor Elly Barendregt en Jan Voorbraak.
U vindt hier de link naar de viering op YouTube.
U vindt hier de orde van dienst.

 

update 09-04-20

 

Nog meer Witte Donderdag
Zonder corona zou er vanvond in de kerk van onze deelgemeenschap Sint Jan de Doper-Visitatie op deze Witte Donderdag een meditatieve bijeenkomst geweest zijn. In deze bijeenkomst zouden we ons bezinnen op de uren van Jezus in de Hof van Olijven, wetend wat Hem te wachten staat, biddend en steun verwachtend van zijn vrienden - die echter steeds in slaap vielen.
Lidwien Meijer heeft teksten gemaakt en verzameld voor deze bezinning. U vindt deze teksten hier op de website.
U vindt de teksten hier in pdf.

 

update 09-04-20

 

Witte Donderdag
Vandaag is het Witte Donderdag; de laatste avond dat Jezus maaltijd vierde met zijn leerlingen. Vanavond wordt de besloten eucharistieviering van onze parochie De Goede Herder vanuit de Singelkerk gestreamd.
Pater Avin Kunnekkadan SVD gaat voor in deze viering, die begint om 18.00 uur.
U vindt hier de link naar de viering op YouTube.
U vindt hier de orde van dienst.

 

update 08-04-20

 

Tussenbeide
Elk jaar met Pasen verschijnt ook weer een nieuwe aflevering van Tussenbeide. Ook nu. Met de vraag de "Laudatos si''-enquête in te vullen.
U kunt het blad niet afhalen. Daarom is Tussenbeide in digitale vorm.
Kijk op de website van het Bisdom Rotterdam voor de enquête.
Download hier de digitale versie van Tussenbeide.

 

update 08-04-20

 

Paasboodschap Nederlandse Bisschoppen
"Het kruis dat op ons pad komt, heeft niet het laatste woord". Onder deze titel prubliceren de Nederlandse Bisschoppen hun Paasbrief.
Kijk hier op de website van de RK Kerk Nederland.
Kijk voor de Paasboodschap hier.

 

update 07-04-20

 

De menselijke mens Jezus bij Beethoven
De Belgische website Kerknet (www.kerknet.be) geeft hier op haar website 25 minder bekende aanraders aan als Muziek voor de Goede Week
Een daarvan is het oratorium "Christus am Ölberge (1803), 20 jaar voor zijn imposante Missa Solemnis gecomponeerd door Ludwig Van Beethoven. Opvallend is dat de tekst focust op de innerlijke tweestrijd van Jezus op Witte Donderdag. Ze begint met zijn arrestatie en eindigt met de aanvaarding van zijn lot.
U vindt een hier op YouTube een weergave van dit oratorium.

 

update 07-04-20

 

Palmzondag: nog meer overwegingen
Het is mooi om te zien dat er zoveel verschillende invalshoeken zijn in de overwegingen bij het evangelie van Palmzondag. Eerder gaven wij al verwijzingen naar overwegingen. Hier nog twee.
De eerste is de overweging van pater Antoon Boks o.p., Dominicanen Huissen.
U vindt deze hier.
De tweede is een overweging van Br. Richard, Dominicanen Rotterdam, die spreekt over hoe wij smachten naar feestelijkheden op straat in deze tijden van ‘lockdown' en ‘social distancing'.
U vindt deze hier.

 

update 06-04-20

 

Nood-editie Kerk aan de Waterweg
Pasen is het belangrijkste feest in onze RK-kerk. Nu alle kerken voorlopig tot 1 juni gesloten zijn, heeft het pastoraal team een nood-editie van Kerk aan de Waterweg uitgebracht. Dat om u te informeren en om contact met u te houden.
U vindt de noodeditie van Kerk aan de Waterweg hier.

 

update 06-04-20

 

Collecte en bijdrage Vastenaktie
Door het feit dat de kerken dicht zijn, kunt u niet meer bijdragen aan de collectes waarmee de kerk ook financieel in stand gehouden wordt en, misschien nog vervelender, aan de Vastenaktie en Voedselbank.
U kunt echter via uw bank overmaken.
Onze kerk: NL68 INGB 0000 2032 72 ten name van Par. DGH-St. Jan de Doper-Visitatie te Schiedam
Vastenaktie: NL21 INGB 0000 0058 50, t.n.v. Vastenactie, Den Haag
Voedselbank Schiedam: NL16 INGB 0006 5082 38 t.n.v. Stichting Voedselbank Schiedam.
Dank voor uw gaven!

 

update 06-04-20

 

Extra groet van onze kernvrijwiligers
Naast de noodeditie is er vanuit onze kernvrijwilligers een extra groet en een speciale kaart voor u .
U vindt deze extra groet hier.
U vindt de speciale kaart hier.

 

update 05-04-20
13.15 uur

 

Palmtakje
We kunnen ons voorstellen dat u graag een palmtakje wilt.
Er is een (beperkte) hoeveelheid gewijde palmtakjes beschikbaar voor onze kerk.
U kunt een palmtakje afhalen in de hal van onze kerk, samen met een paaskaarsje. Dat kan aanstaande dinsdag tussen 12.00 en 12.30 uur.
Wij verzoeken u om u daarbij aan de richtlijnen van het RIVM te houden, waaronder de 1 1/2 meter afstand. Mocht u hoesten of anderszins verkouden zijn, dan verzoeken wij u niet te komen.

 

update 05-04-20
13.15 uur

 

Nog meer Palmzondagvieringen
Vandaag en in de loop van de komende dagen plaatsen we hier linken naar andere vieringen of overwegingen op de Palmzondag.
* Klik hier voor de viering in het Huis van Dominicus, Utrecht (YouTube).
* Aandacht voor de boodschap van Paus Franciscus voor jongeren op Palmzondag: "Leef mee en laat je raken".
Klik daarvoor hier (website Bisdom Rotterdam).

 

update 05-04-20

 

Palmzondagviering - tekst en streamen
Nogmaals een attendering op de Palmzondagviering van onze eigen parochie De Goede Herder, te vinden op YouTube.
Kijk voor verdere informatie hier.
Klik voor het YouTubekanaal hier.

 

update 05-04-20

 

Bij een verdroogde palmtak
Op de website van de dominicanen een korte gedachte nar het lied "Tijd van leven" van Huub Oosterhuis: bij een verdroogde palmtak.
Kijk voor deze gedachte hier.
Klik voor een versie van het lied "Tijd van leven" op YouTube hier.

update 05-04-20

 

Dominicanen010: reflectie
Als al eerder aangegeven maken de dominicanen in Rotterdam regelmatig een podcast. Broeder Richard reflecteert in deze podcast op de intocht van Jezus in Jeruzalem uit het evangelie van Matteüs (21,1-11) op Palmzondag.
U vindt deze podcast hier.

 

update 04-04-20

 

Palmzondagviering - tekst en streamen
Hier (klik hier) schreven we eerder over het streamen van de vieringen in de Goede Week van onze parochie, De Goede Herder.
De eerste viering die gestreamd wordt is de viering van Palmzondag, morgen, 5 april, 10.00 uur. De viering wordt verzorgd vanuit de Singelkerk. Voorgaat pastoor Charles Duynstee.
De orde van dienst en tekst van de viering vindt u hier (tip; print de tekst, dan kunt u de viering beter volgen).
U vindt de viering via deze link het kanaal van De Goede Herder.

 

update 04-04-20

 

Twee artikelen in het dagblad Trouw
Het dagblad Trouw (van harte aanbevolen) is geen "gewone" krant. Er is veel aandacht voor religie en spiritualiteit.
Twee artikelen uit Trouw van deze week bevelen we van harte aan.
Het ene wellicht confronterend: "Er zijn voor stervenden, kan dat met een mondkapje op?"
U vindt dit artikel hier.
Het andere: "Lessen van kloosterlingen en kluizenaren: In afzondering leven, als dat het allerergste is ..".
U vindt dit artikel hier.

 

update 03-04-20

 

Meditatie
De KNR (Konferentie Nederlandse Religieuzen) is, kort gezegd, de overkoepelende belangenbehartiger en het servicebureau van de Nederlandse religieuzen orden en congregaties. Pater Avin Kunnekkadan SVD, lid van het pastoraal team De Goede Herder, heeft voor de KNR een meditatie voor de veertigdagentijd geschreven.
U vindt de tekst hier.

 

update 03-04-20

 

Vieringen Goede Week DG Sint Jan de Doper-Visitatie
Het oorspronkelijke plan was om in onze kerk op Witte Donderdag en meditatieve viering te houden met als thema de eenzaamheid die Jezus voelde na de maaltijd met zijn vrienden in de Hof van Olijven. Op Goede vrijdag zouden wij als gebruikelijk samenzijn om 15.00 uur rond de Kruisweg.
In de loop van komende week vindt u op onze website de teksten van deze twee samenkomsten.

 

update 03-04-20

 

Vieringen Goede Week De Goede Herder
Vanuit onze parochie worden in de Goede Week vieringen via internet gestreamd. Het zijn besloten liturgische vieringen, waarbij uitsluitend de voorganger, altaarassistenten, beperkte muzikale begeleiding en technisch personeel bij aanwezig zijn.
De eerste viering die via internet te volgen zal zijn, is die van Palmzondag. De viering is vanuit de Singelkerk en begint om 10.00 uur.
U kunt de viering volgen door op deze link te klikken.

 

update 02-04-20

 

Hineni: Hier ben ik
"Onze" pater Leo de Jong o.p. schreef veel, vaak vanuit "zijn" Leerhuis Spiritualiteit. Op twee pagina's van onze website, "bezinning" en "Plakboek van God", staan verhalen van zijn hand.
Een beschouwing van april 2017 over "Henini: Hier ben ik", destijds rond de Paastijd geschreven en daarom ook passend in deze tijd, is nog niet eerder op onze website gepubliceerd.
U vindt deze tekst hier.

 

update 02-04-20

 

Jong Katholiek lanceert on line face tot face katechese
Nu vele evenementen en bijeenkomsten wegens het coronavirus zijn afgelast, lanceert Jongkatholiek een nieuwe initiatief: “online face to face catechese”.
Jongeren kunnen zich vanaf 30 maart aanmelden om zeven weken lang, op een vast tijdstip in te loggen en catechese te volgen over een bepaald onderwerp.
Misschien iets om uw kinderen of kleinkinderen op te attenderen.
Kijk voor verdere informatie hier.

 

update 01-04-20

 

Attende Domine
Attende domine is dé hymne van de veertigdagentijd. Op YouTube in veelvoud te vinden.
Klik hier voor een van de vele uitvoeringen.

 

update 01-04-20

 

Lekendominicanen
404 jaar lang zijn er dominicanen in Schiedam geweest. Van oorsprong is onze Sint Jan de Doper-Visitatiekerk een dominicanenkerk.
Naast dominicanen als kloosterlingen bestaat er in Nederland ook een dominicaanse lekengemeenschap. De dominicaanse lekengemeenschap Nederland (DLN) deelt in de zending van de dominicanenorde om Gods aanwezigheid aan het licht te brengen en aan andere te verkondigen.
Kijk hier naar verdere informatie over de DLN.

 

update 31-03-20

 

Samen in vertrouwen
"Onze route is anders, onze richting hetzelfde".
13 spirituele leiders delen hun boodschap met Nederland.
Eensgezindheid nu belangrijker dan verschillen....."
Kijk voor de boodschap hier.
Kijk voor "Samen in vertrouwen" hier.

 

update 31-03-20

 

Vervolg 5e zondag van de Veertigdagentijd
* Overweging br Michael-Dominique (dominicanen010)

 

update 30-03-20

 

Een bericht van onze kerk op Schiedam24
Namens de kernvrijwilligers van de Sint Jan de Doper-Visitatie heeft Yvon Westhuis een bericht mogen plaatsen op de nieuwswebsite Schiedam24.
Kijk voor het bericht hier.

 

update 29-03-20
12.45 uur

 

Viering op deze 5e zondag van de Veertigdagentijd
Onderstaand vindt u de teksten van deze zondag als beschikbaar gesteld door het pastoraal team van De Goede Herderparochie (klik hier).
Andere verwijzingen:
* Geloofsgesprek 29 maart, Bisschop van den Hende, via NPO2
* De uitzending van de eucharistieviering via NPO2
* Geloof in Rijnmond - viering KLaurenskerk Rotterdam
* Dominicanen010: Suzanne Louwerse over "aanwezig zijn"
* On line viering Huis Van Domincus Utrecht
* Preek Dominicanen Huissen (Henk Jongerius o.p.) 29-03-2020

 

update 29-03-20

 

Ook de Bisschoppen vragen uw aandacht voor de Vastenaktie
Nu in deze tijd de kerken gesloten zijn, dreigt de Vastenactie uit de aandacht weg te zakken. Namens de Nederlandse Bisschoppen vraagt de Bisschop van Groningen, Mgr. Van der Hout, uw speciale aandacht.
Lees zijn oproep hier.

 

update 28-03-20

 

Viering zondag 29 maart, 5e zondag van de Veertigdagentijd
Zondag 29 maart is de vijfde zondag van de veertigdagentijd. Nu de kerken gesloten zijn, heeft het pastoraal team van parochie De Goede Herder teksten ter overweging samengesteld.
Klik hier voor de volledige orde van dienst.
Klik hier voor de lezingen, psalmgebed en overweging.

 

update 28-03-20

 

Kerkomroep - Vespervieringen dominicanen Huissen
Via www.kerkomroep.nl zijn vieringen te beluisteren uit een groot aantal kerken. Onder meer de verspervieringen van de dominicanen Huissen zijn te beluisteren.
Kijk voor kerkomroep - dominicanen Huissen hier.

 

update 28-03-20

 

Waar is God in deze pandemie?
Gisteren verscheen in het dagblad Trouw een essay van de hand van James Martin, een Amerikaanse Jezuiet en priester. Titel is "Waar is God in deze pandemie?".
U vindt het artikel hier, op de website van Trouw.

 

update 27-03-20

 

Urbi et Orbi - update
Paus Franciscus heeft op vrijdag 27 maart om 18.00 uur een gebedsdienst voorgezeten op het bordes van de Sint-Pietersbasiliek, tegenover een leeg Sint-Pietersplein.
De paus sprak hier vooraf het volgende over uit: “We zullen dan luisteren naar het Woord van God. We zullen onze smeekbede laten opstijgen. We zullen het Allerheiligste Sacrament aanbidden, waarmee ik aan het einde de zegening Urbi et Orbi zal verrichten, waaraan de mogelijkheid zal worden verbonden een volle aflaat te verkrijgen.”
Kijk voor een impressie van de gebedsdienst hier (op www.dominicanen.nl).
Kijk voor de uitzending van de gebedsdienst hier (uitzending gemist).

 

update 27-03-20

 

Informatie Vastenactie
In deze veertigdagentijd staan de acties van de Vastenactie, zowel ver weg als dichtbij, centraal. Daarnaast draagt de liturgische schikking bij aan de boodschap die in de zondagen van de veertigdagentijd in de zondagse vieringen tot ons komen. Op drie zondagen is er een extra activiteit in het kader van de Vastenactie georganiseerd.
Door de sluiting van de kerken krijgt een en ander niet de aandacht die het verdient. Vandaar dat onze kernvrijwilligers u vragen om op andere wijze bij te dragen.
Voor een oproep om de Vastenactie toch te steunen: lees deze brief.

 

update 27-03-20

 

E-mail kernvrijwilligers aan parochianen DG Sint Jan de Doper-Visitatie
Namens de kernvrijwilligers heeft Ton Durenkamp, coördinator beheercommissie, een e-,mail geschreven. Wanneer uw e-mailadres bij hem bekend is, heeft u die gisterochtend in uw e-mailbox aangetroffen.
Voor wie hem nog niet gelezen heeft: u treft de brief hier aan.

 

update 27-03-20

 

Urbi et Orbi
Paus Franciscus heeft aangekondigd dat hij op vrijdag 27 maart om 18.00 uur een gebedsdienst zal voorzitten op het bordes van de Sint-Pietersbasiliek, tegenover een leeg Sint-Pietersplein. De paus nodigt alle gelovigen uit zich dan met hem in gebed te verenigen. “We zullen dan luisteren naar het Woord van God. We zullen onze smeekbede laten opstijgen. We zullen het Allerheiligste Sacrament aanbidden, waarmee ik aan het einde de zegening Urbi et Orbi zal verrichten, waaraan de mogelijkheid zal worden verbonden een volle aflaat te verkrijgen.”
Kijk voor verdere informatie hier.

 

update 26-03-20

 

Biddend verbonden
Jongst leden zondag waren de Nederlandse Bisschoppen biddend met ons verbonden. In een estafette werd telkens het woord doorgegeven.
Voor wanneer u niet gekeken heeft maar wel geïnteresseerd bent:
kijk hier voor de boodschap van onze Bisschop Van den Hende.
Kijk hier voor verdere informatie op de website van het Bisdom Rotterdam.

 

update 26-03-20

 

Een vloedgolf van saamhorigheid
Fijn om in de wereld om ons heen te zien dat het niet al kommer en kwel is, deze dagen. Er zijn tal van initiatieven die saamhoorigheid uitstralen.
Paul Minke o.p., prior van het dominicanenklooster Huissen mailde aan de kapelgangers van dit klooster een korte overweging over dit onderwerp.
Kijk voor deze overweging hier.

 

update 25-03-20

 

Matheuspassie (Matthäus Passion)
Dit jaar gaat in Nederland op geen enkele plaats de uitvoering van de Mattheuspassie door. Om hét muziekstuk van de tweede helft van de veertigdagentijd niet te missen: op YouTube staan tal van uitvoeringen.
Hier bijvoorbeeld treft u een link aan naar de uitvoering van de Nederlandse Bachvereniging.

 

update 25-03-20

 

De steppe zal bloeien
Een lied vol hoop op de toekomst, dat is het lied "De steppe zal bloeien" van Huub Oosterhuis en Antoine Oomen. Een lied voor deze tijd, in de coronacrisis, maar ook onderweg naar Pasen. Het is een lied voor bijvoorbeeld afgelopen zondag, zondag Laetare.
Op Youtube te vinden in meerdere uitvoeringen.
Hier bijvoorbeeld de uitvoering van Lenny Kuhr,
hier bijvoorbeeld de uitvoering van Trijntje Oostrerhuis.

 

update 24-03-20

 

Bisschoppen: alle vieringen t/m Pinksteren afgelast
In reactie op de aangescherpte maatregelen van de overheid tegen de verspreiding van het coronavirus op 23 maart, hebben de Nederlandse bisschoppen aanvullende maatregelen getroffen. Alle publieke liturgievieringen, ook die in kleine kring door de week, worden voor de gehele Paastijd, tot en met Pinksteren (op 31 mei) afgelast.
Zie voor verdere informatie de website van het Bisdom Rotterdam.

 

update 24-03-20

 

Brief Bisschop
Op 19 maart, het hoogfeest van St. Jozef, heeft de Bisschop van Rotterdam, Mgr. H.v.d. Hende, een brief geschreven aan alle priesters, diakens en pastoraal werk(st)ers die werkzaam zijn in de parochies en instellingen in het bisdom Rotterdam.
U vindt de tekst van de brief hier.
Voor verdere informatie kunt u hier terecht op de website van het Bisdom Rotterdam.

 

update 24-03-20

 

Paus nodigt alle christenen uit om op 25 maart samen het Onze Vader te bidden
Paus Franciscus riep zondag 22 maart alle christenen op om zich dagelijks te verenigen in gebed, in antwoord op de wereldwijde dreiging van het coronavirus. Heel bijzonder vraagt de paus om woensdag 25 maart, wanneer het hoogfeest van de Maria Boodschap wordt gevierd, op het middaguur in gezamenlijkheid het Onze Vader te bidden.
Zie voor verdere informatie de website van het Bisdom Rotterdam.


update 24-03-20


Dominicanen Huissen - preek zondag 22 maart 2020 - Laetare
De Dominicanen Huissen hebben een groot preekarchief. Vandaag is de preek van zondag 22 maart jl., zondag Laetare, op hun webite gezet.
U vindt deze preek nu ook op onze webite: klik hier.
Voor de website van de Dominicanen Huissen: klik hier.

 

update 23-03-20

Overleden
Speciaal voor de parochianen van DG Sint Jan de Doper-Visitatie: Mevrouw Tiny Vester is overleden, plotseling in haar slaap. Ze woonde op het Dreesplein. Tiny heeft enige jaren enthousiast meegezongen in zanggroep St. Jan. En ze nam deel aan de middag-gespreksgroep. Toen ze heel slecht ging lopen, kwam ze niet meer. Vrijdagmiddag is in heel kleine kring de uitvaart, waarin Lidwien Meijer voorgaat. Dat zij moge rusten in vrede.

 

update 22-03-20

 

4e zondag 40dagentijd - zondag Laetare - lezingen en overwegingen
Voor wie zich met de lezingen en een preek van de 4e zondag van de veertigdagentijd wil verdiepen:
* klik hier voor de lezingen van deze zondag
* klik hier voor de preek van Erik Borgman (Huis van Dominicus, Utrecht)
* klik hier voor de podcastoverweging Domincanen Rotterdam.

 

update 22-03-20

 

Viering zondag Laetare - Huis van Dominucus (Utrecht)
Via tal van wegen kunt u digitaal vieringen volgen via internet of televisie.
Onderstaande link verwijst u naar de viering zoals deze zondagochtend 22 maart jl. om 10.00 uur gehouden is in het Huis van Dominicus in Utrecht. https://www.youtube.com/watch?v=eNehVOc-Do0

 

update 21-03-20

 

Dominicaanse Gregoriaanse gezangen
Behoefte aan even een moment van verstilling in deze tijd waarop telkens maar nieuws komt? Twee jonge dominicanen besloten als studieproject YouTube-video's te maken van dominicaanse gregoriaanse gezangen. U treft ze hier aan: https://www.youtube.com/channel/UCR4myAMEoTjCu2WVBcuXKSg/videos.

 

update 21-03-20

 

Bezinning en gebed
In deze onrustige tijd is het goed om af en toe stil te staan voor bezinning en gebed.
Zr. Baptiste-Tuin o.p., die op 23 februari voorging in onze kerk, stuurde op verzoek van de webmaster twee teksten: een gebed van Erik Borgman o.p., lekendominicaan, en een bezinning naar Richard Hendrick OFM.
U bereikt de teksten door op de namen te klikken.

 

update 21-03-20

 

Huis van Dominicus
In Utrecht is het "Huis van Dominicus". Op de website staat: "In het Huis van Dominicus kun je samen lezen en debatteren, leren en delen, kijken naar kunst en luisteren naar muziek, samen stil zijn en vieren."
In "Tekenen van de tijd 34" gaat Erik Borgmans, lekendominicaan, in op het evangelie van de zondag van 15 maart en de gevolgen van de coronacrisis. U treft zijn tekst hier aan.
Voor het Huis van Dominicus: klik hier.

 

update 21-03-20

 

Oecumenische viering vanuit de Laurens op TV Rijnmond
Onderstaand vindt u informatie over "Bid mee met de Bisschoppen", zondag 22 maart, waaronder informatie over de eucharistieviering vanuit Hengelo op NPO 2 (10.00 uur).

Deze zondag, 22 maart, is tussen 10.00 uur en 12.00 uur ook een uitzending op RijnmondTV (https://www.rijnmond.nl/tv) van een oecumenische viering welke gehouden wordt in de Laurenskerk in Rotterdam. Deze korte viering van een half uur herhaalt zich tussen 10.00 en 12.00 uur. Meer informatie over deze viering vindt u hier.

 

update 21-03-20

 

Openstelling kerken in parochie De Goede Herder
Hoewel alle liturgische vieringen zijn afgelast tot en met eind juni, heeft het pastorale team gemeend door de week op diverse tijden de kerken open te stellen voor persoonlijk gebed en het opsteken van een kaarsje.
De tijden van openstelling zijn op de momenten dat er een doordeweekse viering zou zijn en de openingstijden van de secretariaten.
Het streven van de pastores is dat zij aanwezig zijn op de momenten dat zij ingeroosterd waren en dus zouden voorgaan in een doordeweekse vieringen. Op de overige momenten zijn zij niet aanwezig.
U treft hier een overzicht aan van de openstelling van de kerken in de parochie.

 

update 20-03-20

 

Maar de lente wist het niet ...
Via een van onze parochianen ontvingen wij een bemoedigende tekst. Deze tekst wordt de laatste dagen via internet en WhatsApp verspreid.
Klik voor deze tekst hier.
Een mooie tekst ter overdenking in deze tijd!

 

update 19-03-20

 

Viering 15 maart 2020
De viering van 15 maart was al geheel voorbereid toen we het bericht kregen dat de vieringen in de RK-kerken voorlopig niet doorgaan.
Op deze pagina vindt u de titels van de liederen van deze viering, de lezingen, de verkondiging en het communiegebed.
Dat ter uw overweging.

 

update 19-03-20

 

Bid mee met de Bisschoppen
Op zondag 22 maart komt KRO-NCRV samen met de Nederlandse bisschoppen met een signaal van hoop, troost en bemoediging voor katholieke gelovigen in Nederland. Dit gebeurt door de uitzending van een cirkel van gebed op NPO2 Facebook.com/krokatholiek en de website KRO-NCRV.nl/katholiek.
Kijk voor verdere informatie op deze pagina.

 

update 18-03-20

 

Heeft U woensdagavond de klokken horen luiden?
Het zijn klokken van Troost en Hoop.
Kijk hier verder hoe we elkaar in deze tijd kunnen bemoedigen.

 

update 18-03-20

 

De Bisschoppen van de RK-kerkprovincie Nederland hebben besloten de maatregelen rond het coronavirus te verlengen tot en met maandag 13 april aanstaande.
Dat betekent dat er tot en met 2e Paasdag in elk geval géén vieringen in het weekeinde worden gehouden.
Onze kerk is tot die tijd dan ook dicht.
Kijk voor de maatregelen van het Bisdom en het Pastoraal Team van De Goede Herder Parochie hier.

 

 


terug naar openingspagina